Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rumcajs / foto: ceskatelevize

Nový prezident? Klidně i Rákosníček

Zbývá pár hodin do okamžiku, kdy strany nahlásí své kandidáty do boje o Pražský hrad. Pokud si z nás mohou střílet politici třeba jen úvahami o Bobošíkové jako prezidentce, vyvozujeme z toho, že my si můžeme střílet z nich.

A tak jsme se porozhlédli ve světě večerníčků, kterou z postav bychom za redakci vyslali žádat v pátek Parlament o hlasy v prezidentské volbě. A pár jich opravdu našli. Každá má své přednosti a nesporné výhody. Ostatně, posuďte sami.

 
Rákosníček

Jistojistě by vzhledem získal podporu poslanců strany zelených, ať už vzhledem ke svému zabarvení, tak i díky jeho postoji ke světovému klimatu. Vždyť ne náhodou jedna z epizod večerníčku nese název „Jak Rákosníček zařídil, aby nebyla doba ledová“.

 

Naopak problémy by měl s komunisty a jejich „poručíme větru, dešti“, neboť jak víme, zelený mužíček to evidentně neumí, soudě podle epizod „Jak Rákosníček neobstaral déšť“ či „Jak Rákosníček nesehnal vítr“.

 

Jeho nespornou výhodou však je, že je velice populární, a to jak mezi dětmi, tak i u odrostlejších občanů České republiky. Všichni ho známe a víme, co od něj můžeme čekat. Víme, že svými radami a vynálezy se snažil vždy zodpovědně pomáhat obyvatelům rybníku Brčálníku, nyní by tak tedy činil ve větším měřítku.

 

A na závěr - zcela jistě se umí pohybovat i v českém politickém rybníčku. O tom svědčí epizoda „Jak Rákosníček obstarával pro kapry penízky“. Zda šlo o pět na stole v českých, to ale nevíme. V případě neúspěchu se může ukrýt za mlhu hustou tak, že by se dala krájet…

 
Rumcajs

Muž z lidu se spořádanou rodinou. Nepřelétá od jedné Manky k druhé a nevyrábí Cipísky jako na běžícím páse.

 

Navíc zkušenosti s vedením státu už má, jak je patrno z epizody „Jak se Rumcajs na hodinu stal císařpánem“, u zelených by zabodoval epizodou „Jak Cipísek chránil jelení studánku“, komunisty by si získal epizodou „Jak Rumcajs přechytračil knížepána“, a že umí udělat v obou komorách Parlamentu pořádek, o tom svědčí díl „Jak Rumcajs vyhnal z Řáholce dubové mužíky“.

 

Pokud by Rumcajs ve volbě neuspěl, mohl by přejít s velkými ovacemi na ministerstvo dopravy, neboť známá je epizoda „Jak Rumcajs vyspravil císařskou silnici“. Takového chlapíka by resort potřeboval jako sůl.

 
A na závěr ještě pár dodatečných tipů…
 
Pat a Mat

Dva odborníci, kteří pracují v týmu, škoda je dělit. Nechť tedy kandidují oba. Jejich výhody? Jsou to experti všeho schopní, kteří jsou vždy nabiti optimismem. I když je vše doslova v troskách, nikdy nesloží ruce do klína a najdou vždy nějaké uspokojivé řešení. Nikdy pro ně není nic ztraceno. Národ je obdivuje a mnoho tuzemských kutilů je ve volných chvílích zhusta napodobuje. Jsou významnými reprezentativními typy, znají je v Polsku, Německu, Švýcarsku, Brazílii, Norsku, dokonce i v Íránu a dalších zemích.  

 
Trautenberg

Politik jako šitý na české reálie. Má velkopanské manýry, ale celé jeho panství tvoří chalupa, kousek lesa, pár luk a polí. Neustále bojuje s donašeči, mocným sousedem, který mu dává všechno pořádně sežrat, nedokáže uhlídat ani pár svých podřízených. Je vyžraný a chamtivý. Prostě ideál do české politiky.

 
Človíček

Človíček z večerníčku O človíčkovi je také ideální kandidát. Slovní zásobou se vyrovná řadě politiků, ničeho se nebojí, se vším si ví rady a dovede si poradit i mezi neandrtálci. Tudíž skvělá příprava na vstup do české politiky. Pamatujete na MacGyvera, který si vždy za každé situace věděl rady? Tak to je on, MacGyver po česku…

Máte ještě jiný návrh?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 100