Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Čím si zkracujeme život?

Konzumujete jenom kvalitní a zdraví prospěšné potraviny, pravidelně sportujete, nekouříte a nepřeháníte to s pitím alkoholu, v domnění, že víc toho pro svůj zdravotní stav dělat nemusíte? Možná se mýlíte!

Některé zlozvyky nebo špatné návyky si mnohdy lidé už ani neuvědomují. Jak si tedy zkracujeme život, aniž bychom o tom věděli?

 

Kupujete a konzumujete pouze bio výrobky

Myslíte si, že pokud kupujete pouze bio výrobky, bio potraviny nebo bio kosmetiku, děláte pro sebe to nejlepší? Ovšem i v tomto ohledu platí, že všeho by mělo být s mírou. A také by v tomto případě našlo uplatnění rčení, že není všechno zlato, co se třpytí. Ne úplně každá bio potravina je dobrá pro naše zdraví. Konzumace bio výrobků, to není tak úplně špatný nápad, ale do jídelníčku byste měli zařadit i potraviny, které nejsou označeny značnou bio.

 

Nechodíte do společnosti

Každý chce mít občas chvilku jenom sám pro sebe. Není se čemu divit, zvláště když trávíme čas v zaměstnání se svými kolegy, od kterých si potřebujeme odpočinout. Ovšem pokud to se samotou přeháníte, není to pro vás zrovna vhodné. Člověk je zkrátka odjakživa tvor společenský a potřebuje být mezi lidmi. Je to pro nás zkrátka zdravé.

 

magazin.cz

 

Příliš mnoho cvičíte

Každý člověk by se měl hýbat a alespoň trochu se věnovat nějakému sportu. Ovšem opět si musíme vzpomenout na zlaté pravidlo, že všeho moc škodí. Aby naše tělo bylo schopno snášet jakoukoli fyzickou zátěž, musíme si také odpočinout. Obecně platí, že čím náročnější sport provozujete, tím déle potřebujete také odpočívat, relaxovat a organismus se potřebuje regenerovat. Příliš náročným a častým cvičením si tedy moc nepomůžete.

 

Polykáte vitaminové doplňky po hrstech

Vitaminy sice potřebujeme, ale s doplňky stravy to rozhodně nepřehánějte. Na balení každého vitaminového přípravku najdete doporučené dávkování, které byste neměli překračovat. Vhodné je také udělat v užívání po čase pauzu. Vysoké dávky vitaminových tablet mohou způsobit potíže s ledvinami nebo s játry.

magazin.cz

 

Zbytečně užíváte antibiotika

Nikdy si léčbu antibiotiky nenaordinujte sami! Lékař vám je předepíše pouze v případě, že je to opravdu nutné, například pokud onemocníte vážnou chorobou. Pokud budete antibiotika užívat zbytečně často, mohou vám spíše uškodit a až budete jejich účinky skutečně potřebovat, nemusí se projevit.

 

Trpíte nedostatkem spánku

Máte příliš mnoho povinností jak v pracovním, tak v soukromém životě? Mnoho práce vás může donutit buď příliš brzy ráno vstávat, aniž byste se dostatečně vyspali, nebo naopak kvůli práci ponocujete dlouho do noci. V obou případech si moc neodpočinete. Proto byste ponocování či brzké vstávání měli praktikovat jenom výjimečně. Odborníci se shodují na tom, že člověk potřebuje ideálně sedm hodin spánku denně. Při nedostatku spánku se mohou objevit deprese, vysoký krevní tlak a výrazně také dochází ke snižování imunity.

magazin.cz

 

V jídelníčku vám chybí ovoce a zelenina

V jídelníčku každého z nás by nemělo chybět ovoce a zelenina. A to ideálně každý den. Spolu s ovocem a zeleninou dostanete do těla potřebné vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Některé druhy ovoce či zeleniny dokonce dokáží zabránit vzniku kardiovaskulárních chorob, rakoviny a dalších nemocí. Dejte si kousek ovoce a zeleniny každý den!

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!