Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Chyby, kterých se často dopouštíme při hubnutí

Hubnutí a diety jsou opředeny omyly a mýty, kterým však stále mnoho lidí věří a snaží se podle těchto špatných rad zhubnout nějaké to kilo navíc. Výsledek takového pokusu je však ve většině případů opačný a kila naopak přibý

Zapomínání na snídani

Mnoho lidí držících dietu se domnívá, že když občas zapomenou na snídani, nebo když ji dokonce několikrát záměrně vynechají, tak se nic neděje. Ani nedostatek času ráno však neomlouvá vynechání snídaně. Pokud zapomenete na toto první a velmi důležité jídlo dne, děláte chybu. Nenastartujete totiž hned ráno svůj metabolismus, naopak ho zpomalíte. Vašemu tělu pak bude celý den scházet energie. Pokud tedy nemáte po ránu zrovna dost času, zvolte rychlou a jednoduchou snídani, například cereálie.

magazin.cz

 

Oběd jako nejdůležitější jídlo dne

Pravdou je, že každé jídlo má svou důležitost. Pokud držíte některou z diet a snažíte se zhubnout nějaké to kilo, měli byste přijmout více energie během dopoledne, tedy během snídaně, malé svačinky a oběda. Naopak odpoledne byste měli příjem potravin omezit a dobré je také v tento čas dostat do těla raději bílkoviny než sacharidy.

 

K jídlu žádné přílohy

Každému hlavnímu jídlu, které konzumujeme během dne, by neměla chybět žádná část, mělo by být úplné. Neodebírejte proto těmto chodům přílohy. Ty můžete pouze regulovat v množství podle druhu potraviny. K obědu jsou vhodné brambory, rýže i těstoviny. V případě večeře buď snižte množství přílohy, nebo si místo ní dejte zeleninu.

 

Víno při hubnutí nevadí

V tomto případě je bohužel pravdou pravý opak. Spolu s alkoholem totiž do těla dostaneme velké množství prázdné energie, kterou by bylo lepší přijmout z kvalitní stravy. Například pouhé dvě deci bílého vína obsahují 500 kJ. Toto množství je zhruba jedna třetina energetického příjmu, který obsahuje snídaně.

magazin.cz

 

Není dobré jíst večer

Velmi rozšířeným mýtem je, že když se vynechá jídlo po páté hodině odpoledne, dojde k poklesu hmotnosti. To by byla pravda, kdybyste šli do postele a spali za tři hodiny po posledním jídle. Pokud se však ukládáte ke spánku později, nebo třeba často ponocujete, je dobré dodat tělu energii a živiny klidně i večer.

 

Cvičit by se mělo na lačno

Naopak, před cvičením byste měli dodat tělu energii, kterou bude při fyzické námaze potřebovat. Odborníci doporučují dát si asi hodinu před cvičením lehkou svačinku. Pak během sportování vaše tělo neztratí potřebnou energii.

magazin.cz

 

Hubnutí pomocí „light“ potravin

Potraviny označené slůvkem „light“ obsahují sice méně tuku, ale zato v nich nalezneme více škrobů. Proto je při dietě většinu lepší konzumovat potraviny polotučné. Pak stačí dbát na správné množství těchto výrobků během dne.

 

Psychika s hubnutím nesouvisí

Pokud chcete při hubnutí dosáhnout opravdu dobrých výsledků, je důležité dbát i na správné psychické zdraví. To také znamená, že byste měli mít dostatečně dlouhý a kvalitní spánek a nestresovat se. Pokud je vaše tělo totiž unavené, chce si doplnit energii právě z potravin.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!