Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Jaké jsou nejčastější alergie na potraviny?

Potravinové alergie se objevují poslední dobou stále častěji a častěji. A to jak u dospělých, tak u dětí. Víte, které potraviny stojí za vznikem padesáti až devadesáti procent alergických reakcí?

Mléko

Zhruba u dvou až tří procent kojenců a batolat se objevuje problém zvaný alergie na bílkovinu kravského mléka. U většiny dětí alergie zmizí asi do jejich šesti let. V případě, že se u vás tato alergie objeví, je třeba mít na paměti, že mléko může být obsaženo také v některých masných výrobcích, šlehačkách, dále třeba v tělové a vlasové kosmetice či jiných výrobcích, kde bychom mléko ani nehledali.

magazin.cz

 

Ořechy

Přecitlivělostí na ořechy trpí zhruba 1,1 procento dětí a asi 0,5 procent dospělých. V poslední době se počet osob s touto alergií zvyšuje. Jedná se o problém, který provází lidi po celý život a nezřídka se objevují i anafylaktické reakce.

Známe několik druhů ořechů. Lidé mohou být alergičtí pouze na jeden typ ořechů a ty ostatní mohou snášet bez jakýchkoli problémů. Stejně tak se u nás však může objevit alergická reakce na více druhů, nebo dokonce na všechny ořechy.

 

Burské oříšky

Alergií na burské oříšky trpí asi 1,4 procenta dětí a 0,6 procent dospělých. Jedná se o jednu z nejtěžších forem alergií s nejvyšším počtem anafylaktických reakcí, které přímo ohrožují život. Alergie na burské oříšky je většinou celoživotním problémem. Pouze jenom zhruba pětina dětí má to štěstí a alergická reakce se u nich ztratí do šesti let věku. Zrádné je, že buráky můžete najít třeba v nejrůznějších omáčkách nebo v chilli koření a dalších potravinách.

magazin.cz

 

Vejce

Druhým nejčastějším alergenem u dětí jsou právě vejce. Dospělí lidé touto alergií trpí jen velmi zřídka. Zhruba 80 procent dětí z této alergie postupem času vyroste. Pokud malé dítě trpí touto formou alergie, je důležité dávat si pozor třeba na některé očkovací látky, ve kterých se alergen může objevit. Je totiž používán ke kultivaci virů.

 

Korýši

Pokud byste hledali nejčastější alergen u dospělých, jsou to právě korýši. U dětí se naopak alergie na korýše objevuje jenom výjimečně. Tento druh alergie se rozvíjí až v průběhu života. Pokud se dostaví alergická reakce na korýše, je většinou těžká a potrvá až do konce života. Alergen se vyskytuje třeba ve vitaminových doplňcích stravy, v granulích pro naše domácí mazlíčky, nejčastěji v těch pro rybičky. Alergickou reakci může vyvolat i vdechování malých částeček, které se uvolňují do vzduchu při vaření pokrmů.

magazin.cz

 

Ryby

Nesnášenlivost na ryby je vlastní asi 0,4 procentům dospělých a 0,1 procentu dětí. Alergický může být člověk pouze na jeden druh, či na více druhů ryb. Alergie na ryby se většinou objeví až v dospělosti a je v těžkých formách. Trvá až do konce života. Alergen se může objevit třeba také v želatině nebo v pudingu.

 

 

Sója

Alergie na sóju se objevuje především u dětí, dospělí jí trpí zřídka. Zhruba polovina dětí nemá tento problém celý život. Sóju najdeme v mnoha potravinách, třeba v masných výrobcích, a proto pečlivě čtěte štítky na obalu potravin.

 

Pšenice

Nesnášenlivost pšenice, to je záležitost 0,4 procent dětí. Asi u osmdesáti procent jedinců alergie zcela vymizí do šesti let věku. Alergii na pšenici bychom neměli zaměňovat s celiakií, což je autoimunitní choroba projevující se přecitlivělostí na lepek, který obsahuje celá řada obilovin, a ne pouze pšenice. Zajímavostí o alergii na pšenici je fakt, že alergická reakce se často objeví až při kombinaci s fyzickou námahou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1