Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Neobvyklé způsoby, které vás zbaví stresu

Stres nás dnes provází snad každým dnem. V dnešní uspěchané době se mu mnohdy zkrátka nevyhneme. Proto je důležité naučit se s ním žít tak, aby nás co nejméně omezoval či ho dokonce úplně odstranit ze svého života.

Boj se stresem může být náročný, ale s jistou dávkou trpělivosti nad ním můžeme zvítězit. Jestli vás zklamaly některé rady na odstranění stresu, vyzkoušejte některé poněkud netradiční způsoby, jak se stresu můžete zbavit.

Někteří odborníci zastávají ten názor, že pokud si uvědomujeme momenty v přítomnosti, zbavíme se pak stresu tím nejrychlejším možným způsobem. Klid se ve vašem životě může objevit, pokud budete každý den dodržovat jistá pravidla. Podívejte se na některá z nich a třeba je i vyzkoušejte. Sami uvidíte, zda se zbavíte stresu.

 

Začněte používat nedominantní ruku

Zprvu se sice může zdát, že pokud začneme používat nedominantní ruku, spíše dojde ke zvýšení hladiny stresu, než abyste se ho zbavili. Odborníci však tvrdí, že používání nedominantní ruky vás stresu může skutečně zbavit. Pokud je vaše dominantní ruka ta pravá, přestaňte ji používat při činnostech, jako je třeba psaní, čištění zubů, česání vlasů nebo používání příboru. Pokud prý přestanete používat svou dominantní ruku, dokážete tím svou mysl oprostit od všech starostí.

magazin.cz

 

Nepoužívejte výplňková slova

Snad každý z nás používá v konverzaci tzv. výplňková slova. Víte, o co se jedná? To jsou slova jako například v podstatě, jo, prostě, jako a podobně. Stres může být rázem vaší minulostí, pokud tato slova přestanete používat, nebo je alespoň budete říkat méně častěji. Stačí si jenom uvědomit, kdy výplňková slova používáte a pak už se jich jen můžete snažit zbavit. Pokud to dokážete, rázem se zlepší vaše komunikace s okolím a zvýší se i vaše sebevědomí.

 

Beze stop

Někteří odborníci jsou toho názoru, že pokud za sebou budete zametávat všechny stopy, zbavíte se tím stresu. A jak vypadá takové zametání stop? Na určitý čas, třeba na dobu jednoho týdne, si má jedince vybrat jednu místnost v bytě či domě, přičemž většina lidí vybírá kuchyň a koupelnu. Potom, co v dané místnosti použijete některé věci či spotřebiče, zůstanou po vás stopy. Odborníci radí před opuštěním místnosti vše uklidit a tyto stopy zamést, uvést tak pokoj do původního stavu, než jste do něj vstoupili. Tato jednoduchá věc vás prý může stresu zbavit.

magazin.cz
 
 

Soustřeďte se na své ruce

Odborníci doporučují sledování vlastních rukou jako prostředek ke zbavení stresu. Soustřeďte se na své ruce při různých činnostech, například při vaření, psaní či jiných pracích. Pak sledujte své ruce, když jsou v klidu. Pokud budete své ruce takto pečlivě pozorovat, bude z vás hned člověk vnímavější. A zmizí i stres.

 

Komplimenty

Pokud budete rozdávat komplimenty svým blízkým (avšak všeho s mírou), budete mít ze sebe hned lepší pocit. Pokud budete přijímat komplimenty vy, vnímejte, jak na vás tato skutečnost působí. I to vás prý může zbavit stresu.

 

 

Požitek z jídla

Pokud jíte, měli byste se soustředit jenom na tuto činnost. Uvědomte si, jak pokrm vypadá, z čeho je složen a vnímejte jeho chuť. Při jídle zapomeňte na všechny starosti a nenechte se ničím rozptylovat. Zkrátka se jenom v klidu najezte. Nejenom, že se takto vyhnete stresu, ale odborníci na výživu také upozorňují na fakt, že se ani nepřejíte.

magazin.cz

 

Správné držení těla

Několik odborných studií dokazuje, že správné držení těla je základem naší dobré nálady. Měli byste se tedy soustředit na to, jakým způsobem sedíte či stojíte a zapomeňte na pohodlí. Zavřete oči a vnímejte, jak vám je, když stojíte rovně a uvolněně.

 

Zvedání telefonu

Telefon nemusíte zvedat hned, když začne zvonit. Než k němu poběžíte, několikrát se v klidu nadechněte a vydechněte. Tím se uklidníte a komunikace bude jednodušší.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1