Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jóga na několik způsobů: Vyberte si ten svůj!

Existuje hned několik druhů jógy. Jak si ale vybrat tu vhodnou právě pro vás?

O józe slyšel někdy snad každý. Je to cvičení nenáročné na prostor i finance, avšak účinné stejně jako třeba posilování. Přitom vám stačí mít jenom podložku, obléct si něco pohodlného, najít trochu prostoru a vymezit si nějaký čas. U jógy je nejdůležitější právě koncentrace.

 

Kundalinijóga

Tato jóga je v podstatě životním stylem. Je také nejvšednějším druhem jógy. Nejedná se však o jen tak obyčejné cvičení. Součástí, a důležitou, kundalinijógy je učení života, Důraz tedy není kladen ani tak na fyzickou zdatnost, ale spíše na životní harmonii. K tomuto druhu jógy patří omezená sada cviků, přičemž každý z nich má přesně vymezený účel. V dnešní uspěchané době je kundalinijóga oblíbena zejména u jedinců, kteří se často potýkají s psychickou zátěží. Každý, kdo se che tomuto druhu jógy věnovat, ji musí brát jako životní styl, a ne jenom jako druh cvičení. Rozhodně tedy není kundalinijóga vhodná pro ty, kteří ve svém životě nechtějí nic měnit. Pokud hledáte uvolnění a protažení těla, vyberte si jiný druh jógy.

magazin.cz

 

Bikram jóga

Tento typ jógy je známý také pod pojmem hot jóga. Při jejím cvičení se určitě zapotíte. Během lekce, trvající zpravidla devadesát minut, budete totiž zavřeni v místnosti vyhřáté na 42 °C. Přesně taková teplota je totiž nejčastěji v Indii, tedy kolébce jógy. Bikram jóga, to je spojení prvků hathajógy a dýchacích technik. V sestavě na sebe pozice systematicky a plynule navazují, jejich pořadí je vždy stejné. Cvičením bikram jógy prokrvíte organismus, zároveň posílíte tělo a vyčistíte mysl. To vše je pak jakousi prevencí vzniku nemocí či zranění. Také se zvýší pružnost těla, zmírní bolesti kloubů a páteře, detoxikuje lymfatický systém, zlepší metabolismus, posílí imunitní systém, odbourá stres a napětí. Kvůli vysoké teplotě v místnosti je nutné doplňovat pitný režim. Tento druh jógy nesmí pak cvičit děti, těhotné ženy nebo osoby s kardiovaskulárním onemocněním.

 

Hathajóga

Plné soustředění je důležité u hathajógy. Cvičení musí být soustředěné a plynule prováděné jednotlivé pozice, které jsou střídány s výdrží a následným uvolněním. Významnou roli u tohoto druhu jógy hraje správné dýchání. Cvičení hathajógy začíná protažením v jednoduchých pozicích. Postupně se pak přechází k pozicím náročnějším. Ty mají hlavně zlepšit pohyblivost lidského těla, promasírovat vnitřní orgány a očistit naši psychiku. Na konci cvičení má své místo relaxace a meditace. Hathajóga je cvičení klidné, spíše fyzicky nenáročné, které ovšem zlepší pružnost těla, uvolní ztuhlost svalů a navíc vás zbaví stresu a napětí.

 

magazin.cz

 

Vynyasajóga

U tohoto druhu jógy je kladen důraz na správné dýchání. Jednotlivé pozice jsou na sebe navázány v plynulém, přesně předepsaném pořadí. Při tomto cvičení se tak svaly v těle zahřejí, protáhnou a nakonec posílí. Přínos vynyasajógy spočívá v tom, že prokrvuje, okysličuje a zahřívá celý organismus, hlavně pak hladké svalstvo, vnitřní orgány a žlázy. Díky tomu všemu se pak lidský organismus regeneruje. Každá sestava obsahuje známý pozdrav slunci, jako příklad perfektního sladění pohybu s technikou dechu. Vynyasajóga se hodí hlavně pro lidi, kteří už mají s jógou nějaké zkušenosti. Předpokladem úspěchu je totiž schopnost plynule přecházet z jedné pozice do druhé.

 

Aštangajóga

Aštangajóga je již náročnější cvičení, kdy je zapotřebí mít fyzičku. Nejedná se ani tak o meditaci, jako spíše o sled několika náročných pozic. Ty na sebe plynule navazují a není možné je přizpůsobit zdravotním omezením jedince. Proto by tento druh jógy měli volit jenom lidé v dobré fyzické kondici a nejlépe bez žádných zdravotních omezení. Pak pomáhá aštangajóga zlepšit kondici, zároveň protáhne a posílí všechny svaly v těle, rozproudí lymfatický systém a sníží svalové napětí. Než tuto jógu vyzkoušíte, poraďte se třeba s lékařem, zda je pro vás vůbec vhodná. Každému totiž cvičení aštangajógy nedovolí jeho zdravotní stav.

magazin.cz

 

Powerjóga

Příznivci klasické jógy powerjógu ani za jógu nepovažují. Jedná se o dynamické cvičení, které vzniklo v 80. letech minulého století ve Spojených státech amerických. Kromě prvků hathajógy a aštangajógy obsahuje i prvky pilates a fitness. Pravidelným cvičením powerjógy můžete vylepšit držení těla a vytvarovat problémové partie, jako jsou boky, zadeček nebo bříško. Stejně jako u klasické jógy, tak i u powerjógy na sebe jednotlivé pozice plynule navazují, jenom ovšem v rychlém tempu. Díky tomu se svaly protáhnou  a posílí. Powerjóga se nedoporučuje cvičit dětem, těhotným ženám, osobám s chronickým onemocněním či při menstruaci.

 

 

Vynyasajóga

U tohoto druhu jógy je kladen důraz na správné dýchání. Jednotlivé pozice jsou na sebe navázány v plynulém, přesně předepsaném pořadí. Při tomto cvičení se tak svaly v těle zahřejí, protáhnou a nakonec posílí. Přínos vynyasajógy spočívá v tom, že prokrvuje, okysličuje a zahřívá celý organismus, hlavně pak hladké svalstvo, vnitřní orgány a žlázy. Díky tomu všemu se pak lidský organismus regeneruje. Každá sestava obsahuje známý pozdrav slunci, jako příklad perfektního sladění pohybu s technikou dechu. Vynyasajóga se hodí hlavně pro lidi, kteří už mají s jógou nějaké zkušenosti. Předpokladem úspěchu je totiž schopnost plynule přecházet z jedné pozice do druhé.

 

Dance jóga

Jedná se o moderní druh jógy, která v sobě zahrnuje prvky klasické jógy, baletu či moderních tanečních technik. Cvičení je to rytmické a soustředěné do tónů jemné, ale rytmické hudby. Během dance jógy trénujete správné dýchání, zároveň posilujete a protahujete tělo. Kdo miluje tanec nebo si oblíbil třeba aerobick, jistě najde zalíbení i v dance józe.

magazin.cz

 

Tantrická jóga

Cvičením tantrické jógy můžete vylepšit svůj sexuální život. Tento druh jógy vychází ze cvičení Mohendžodáro. Při tantrické józe se posílí svaly vagíny, pánevního dna, dále se prokrví vejcovody, vaječníky, posílí břišní a prsní svaly. A to vše je pak cestou k intenzivní rozkoši. Zejména pro ženy je důležité posilovat svaly pánevního dna. Ty mají totiž postupem času tendenci povolovat a ochabovat, na tom se výrazně podílí třeba těhotenství a následný porod. Tomu dokáže tantrická jóga zabránit. Problémy zmizí a prožitky ze sexu budou hned lepší. Tantrická jóga je vhodná také pro muže, u kterých se objevil problém s ejakulací.

 

Gravid jóga

Tento druh jógy je jakousi přípravou ženy na porod. Je to také jediný druh jógy, kterou mohou těhotné ženy praktikovat. Ovšem předpokladem je, že žena má již s klasickou jógou nějaké zkušenosti. Gravid jóga, to je zejména relaxace, klidné cvičební pozice a správné dechové techniky. Vše je prováděno s maximální opatrností, a to kvůli zdraví matky i dítěte. Při cvičení této jógy je možné zmírnit některé těhotenské problémy, jako jsou bolesti zad a kloubů, únava či povolování svalů pánevního dna. V určitých případech může i zmírnit porodní bolesti. Gravid jóga se doporučuje ženám od 13. týdnu těhotenství až po dobu porodu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!