Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když nám jídlo ubírá na kráse

Někdy se ráno probudíme a cítíme se, jako kdyby nám bylo snad 100 let. A někdy dokonce i vypadáme starší, než ve skutečnosti jsme. Na vině je třeba nedostatek spánku, stres, ale také potraviny.

Cukrovinky

Dopřáváte si často cukrovinky? Chyba! Pokud svému tělu dodáte větší množství cukru, než je schopno zpracovat, dojde k tzv. glykaci – nadbytečné molekuly se naváží na proteiny, což má za následek vznik tzv. AGES látek, jež narušují kolagenová vlákna. Protože je kolagen nezbytný pro pružnost naší pokožky, budeme kvůli sladkostem vypadat starší, než ve skutečnosti jsme.

 

Alkohol

Zdravá játra úzce souvisí se zdravou pletí. Játra musí dobře fungovat, aby se v našem těle neukládaly škodlivé toxiny. Pokud je však těchto látek v našem těle moc, v játrech se usazují. Pak se tvoří akné, pokožka zašedne a nažloutne, vznikají vrásky. Větší množství alkoholu nám tedy na kráse moc nepřidá.

Pití vína se zase negativně podepíše na zubní sklovině, samotné zuby pak trpí na dlouhodobé negativní změny. Největší chybou je, když si po konzumaci vína ihned vyčistíte zuby. Narušená sklovina se totiž mechanicky snadno poškodí.

magazin.cz

 

Slané potraviny

Celá řada potravin obsahuje takové množství soli, že snadno překročíte doporučenou denní dávku. Mezi ně patří třeba uzeniny, ale i konzervované potraviny, tedy i konzervovaná zelenina. Mnoho soli způsobí zadržování vody v těle, a my pak vypadáme opuchle. A nikdo nechce mít váčky pod očima, které přidají i několik let.

 

Káva a další zdroje kofeinu

Káva, jak známo, naše tělo odvodňuje. A dehydratace našemu vzhledu zrovna moc nepomůže. Kůže začne doslova vysychat, zuby už nebudou sněhově bílé. Pomoc je jednoduchá, k šálku kávy si vždy dejte sklenku vody.

 

Maso

Milujete krásně opečenou kůrčičku? V ní jsou ale přítomny látky, které v našem těle přispívají ke tvorbě zánětů a také ničí kolagen. Zvláště červené maso způsobuje v těle vznik volných radikálů, které dokáží ničit buňky a způsobit rychlejší projevy stárnutí. To samé způsobí i přísun škodlivých tuků. Pleť se pak snadno poškodí UV zářením a bude rychleji stárnout. V uzeninách je zase velké množství soli a konzervačních látek, což má na svědomí opět vznik zánětů. Kromě toho se oslabuje imunitní systém. Mnoho koření naše pleť také neocení.

magazin.cz

 

Limonády a energetické nápoje

Energetické nápoje sice povzbudí a nenechají vás usnout, ovšem tím jejich pozitiva asi končí. Narušují povrch zubů, přispívají k tvorbě zubního kazu. Velké množství cukru vám také uškodí. Konzumaci limonád a energetických nápojů omezte na minimum.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!