Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Hudba jako lék

Že hudba dokáže zlepšit náladu nebo třeba vyvolat krásné vzpomínky, to už asi někdy zažil na vlastní kůži každý. Hudbou lze například bojovat proti demenci.

Demence je strašákem starých lidí. Ovšem chránit se před touto chorobou můžete už od mládí, dokonce od dětství! Stačí poslouchat hudbu.

magazin.cz

 

Kdo z nás dodržuje zdravý životní styl? Přitom právě zdravý životní styl by měl být pro každého člověka samozřejmostí, představuje totiž prevenci vzniku celé řady nemocí. Co se konkrétně demence týče, tato choroba se objevuje u 25 procent lidí starších 85 let. Celých 65 procent těchto jedinců pak trpí Alzheimerovou chorobou. Smutným faktem je, že demence v dnešní době postihuje stále více lidí. Když nemoc propukne, postupně ničí jak samotného nemocného, tak jeho rodinu či přátele. Nemocní pak mají problémy s pamětí, komunikací, často jsou zmatení a celkově se mění jejich osobnost. A právě rozvoji demence dokážete nejlépe zabránit zdravým životním stylem. Další prevenci pak představuje hudba.

Hudba má schopnost ovlivnit naší náladu, ať už pozitivně či negativně. Snadno ji tedy zlepší i zhorší. Dokáže nás zbavit depresí, při poslechu hudby se uvolníme, zapomeneme na starosti. Hudba také zvyšuje hladinu hormonů estrogenu a testosteronu. Jedná se sice o pohlavní hormony, které ovšem zároveň udržují ve zdravém stavu ostatní neurony v našem těle. S přibývajícím věkem hladina pohlavních hormonů klesá, ovšem tomu lze předejít také s pomocí hudby – muzikoterapií.

magazin.cz

 

Hrajete na nějaký hudební nástroj? Podle výsledků odborných studií je dobré, když začne člověk hrát na hudební nástroj ještě před dosažením devíti let věku. Tito jedinci pak mají zvýšenou verbální paměť a lepší kognitivní funkce. Tito mladí muzikanti pak mají i lepší předpoklady k učení cizích jazyků. Podle odborníků dokáže hra na hudební nástroj bez ohledu na věk člověka zlepšit funkci mozku. Člověk, který se pak hře na hudební nástroj věnuje déle než 10 let, snižuje riziko vzniku demence ve stáří.

Hudba pomáhá procvičovat paměť, motorické schopnosti i rozum. A tak zůstává váš mozek a mysl v kondici. Takže poslouchejte oblíbenou hudbu a věnujte se hře na hudební nástroj. Jenom vám to prospěje.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!