Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dá se podnikat na Ebay? Tady je moje zkušenost

Rozhodla jsem se s vámi podělit o několik osobních zkušeností člověka, který si o podnikání přečetl dohromady pět a půl stránky, a přesto se několik let věnoval nákupu na zahraničních online webech a následnému prodeji v Česku.

Co všechno prodej obnáší, kolik co stojí a jaká je zhruba šance, že se vám podaří něco pravidelně prodávat? Neberte článek jako alfu a omegu, jde pouze o moje konkrétní zkušenosti v jednom odvětví prodeje. Zkoušela jsem nakupovat hlavně dámský sortiment oblečení, doplňky a bižuterii. Asi je logické, že jako ženská mám k takovým věcem trochu vztah, ale to nutně neznamená, že oblečení nemůže prodávat muž. Ačkoli je důležité podotknout, že je potřeba mít přehled o aktuálně žádaných trendech, protože věc, která je IN letos, bude příští rok neprodejná, což se vám např. u elektroniky nestane, zvláště pokud prodáváte flashky za pár korun.

 

Dodavatelé na Ebay, Amazon, Alibaba...

První otázkou, kterou byste si měli položit, je to, z jakého zdroje budete zboží čerpat. Tohle je opravdu důležité a neměli byste přípravu podcenit jako kdysi já. Samozřejmě je možné objednávat z mnoha zdrojů najednou, ale jakmile nevíte, odkud zboží přijde, jak dlouho to bude trvat a jaká bude jeho kvalita (nemáte ji předem ověřenou), jsou to nejlepší předpoklady k tomu, aby vám všechno zboží zůstalo ležet doma a neprodalo se. Možná takovou věc opakuji zbytečně, ale spousta lidí objednává zboží jenom podle hodnocení prodejce na daném webu. To je sice dobře, ale jen za předpokladu, že si objednáváte zboží pro osobní účely.

 

Když si vzpomenu na svoje začátky v oblasti prvního objednávání, vypadalo to velice podobně. Našla jsem si na zahraničním serveru dobrého prodejce, který alespoň vypadá, že má dobré hodnocení, např. 98 - 100 % pozitivních komentářů. Pozor, tohle v žádném případě neslibuje, že zboží opravdu dorazí. Zaprvé se mi už stalo, že od jednoho prodejce zboží jednou přišlo a jednou ne (což je dáno tím, že balíček cestuje přes celý svět a může se ztratit; resp. ho může někdo ,,fouknout"), zadruhé pozitivní komentáře jsou většinou od lidí v rámci Spojených států, takže je nemůžete brát jako relevantní, pokud jste z Evropy.

 

Spolehlivost prodejců podle zemí

 Hodnocení prodejce však není jediným indikátorem, kterého si můžete všimnout. Za několik let objednávání v rámci výše zmíněných serverů mám nejlepší zkušenosti s prodejci z Austrálie Velké Británie, kdy zboží vždy přišlo maximálně do 14 - 18 dní. Pokud jde o Spojené státy, zboží chodilo cca do 14 - 30 dní v závislosti na poštovném. Nejhorší zkušenosti mám s Čínou, ze které zboží přišlo vždy až po 30 - 45 dnech a v 50 % případů se balíky někde poztrácely, což jsem musela řešit následnou reklamací.

 

Pokud jde o kvalitu zboží, opět byla nejlepší Austrálie, VB a mám dojem, že ani Spojené státy na tom nebyly špatně. Naopak nejhorší to bylo s Čínou, kde některé věci neodpovídaly fotografiím. Pokud jde o cenu, je Čína samozřejmě bezkonkurenční, ale zboží odtamtud je kus od kusu. Proto se vyplatí najít si tam ověřené prodejce, které znáte, jinak nemáte příliš šanci s takovým dodavatelem uspět, a to nejenom v rámci Číny.

 

Po letech zkušeností bych doporučovala nastavit cenovou laťku výše a dodávat konečným spotřebitelům raději kvalitní a pěkné zboží odpovídající fotkám, protože v dnešní době jsou české internetové shopy čínského oblečení přesycené (pokud přecejen chcete objednávat z Číny a nemáte problém s jazykem, zkuste portál Taobao). Spousta lidí sice stále objednává podle nejnižší ceny, ale to se nevyplatí jak z hlediska zákazníka, tak prodejce (nízká provize, v případě vyšší provize naopak časté reklamace).

 

Jak vybrat správného dodavatele?


Pokud objednáváte ze zahraničí, je podle mého úplně nejlepší najít si ověřeného dodavatele v rámci Evropy, a to nejlépe takového, kterého již osobně znáte. Ne každý má takové možnosti, a proto je tady ještě poslední možnost, a to objednávat zboží odevšad a čekat, až dorazí k vám domů. Potom si musíte zařídit velké sklady, zboží přeměřovat a v lepším případě si pořídit vlastní fotky. Tady bohužel můžete dojet na to, že se vám prodá pár kousků a zbytek bude ,,hnít" ve skříni, podobně jako už tolikrát mě. Poslední možností je ukrást obrázek, dát ho na svoje stránky a čekat, až si věc někdo koupí. Pak ovšem bude zákazník čekat 40 dní na svoje zboží, bude naštvaný a nakonec mu zboží přijde třeba v jiné barvě.

 

Tedy není až tak podstatné, odkud dodavatel bude, pokud jej budete osobně znát a budete mít předem jasně určenou marži, která by měla být dostatečně vysoká na to, aby se vám vyplatilo zboží dodavatele vystavovat na svém webu a aby dodavatel byl schopný dodat zboží ve krátké době. Ovšem nevyplatí se domlouvat dodavatele, obzvláště z Číny, na dálku, protože neznáte produkty, které potom zákazníkům zašle. Pro takového dodavatele může být nesmírně výhodný obchod mít u vás vystavené produkty, ovšem pokud z toho máte marži pár korun a veškerá zodpovědnost za zboží padá na vaši hlavu, nevyplatí se riskovat.


Ano, či ne?

 

Podnikání na online obchodních sítích typu Amazon, Ebay nebo Alibaba se jednoznačně z dlouhodobého hlediska nevyplatí. Můžete zkusit se s prodejcem dohodnout, ale vstupujete do obrovského rizika, pokud zboží neznáte. Jedinou možností, jak doopravdy úspěšně podnikat přes tyto servery, je objednat si veškeré produkty domů a čekat, zda se přece jen prodají do posledního kousku. Konkrétně u módního oblečení se mi to nikdy nevyplatilo, lépe řečeno jsem poslední kusy prodávala měsíce, neb klesla poptávka po nich. Proto bych podnikání přes tyto servery doporučovala jedině boháčům, kterým nevadí investovat tisíce, které jim budou hnít na skladě. Anebo studentkám a maminkám na mateřské, kterým nevadí velmi malé výdělky (ovšem i zde je nutné počítat s investicí na začátek).

 

 

Dá se podnikat na Ebay? Tady je moje zkušenost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!