Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Také milujete kávu? Děláte dobře!

Pokud to s konzumací tohoto nápoje nepřeháníte a zároveň vám pití kávy dovoluje váš zdravotní stav, může být káva prospěšná. Milovníky kávy tak tento článek potěší.

Lepší paměť

Výsledky hned několika odborných studií dokazují, že káva dokáže zlepšit paměť. Po konzumaci tohoto nápoje dochází ke zlepšení schopnosti mozku uložit si nějakou informaci do paměti. Tyto účinky se pak zlepšují u jedinců, kteří kávu nepijí často a pravidelně. Pravidelní konzumenti kávy jsou vůči tomuto působení trochu otupeni.

Z jednoho průzkumu je zase patrné, že výše popsané účinky se lépe a intenzivněji projevují u extrovertů než u introvertů. To jenom dokazuje, jak má kofein jiné účinky na každého jedince. Každý zkrátka na přísun kofeinu reaguje jinak.

 

Zlepšení nálady

Jak je známo, kofein je stimulantem nervového systému. Dokáže tedy zlepšit soustředění, ale i naši náladu. Vyskytují se dokonce názory, že pravidelní konzumenti kávy netrpí tak často depresemi jako ti, kteří kávu nepijí.

V přiměřeném množství má kofein pozitivní vliv na tvorbu hormonu dopaminu a glutaminu. První zmíněný hormon ovlivňuje pocit štěstí, ten druhý zlepšuje imunitní systém a způsobuje vyplavování testosteronu, který má mimo jiné uvolňující účinky. Ovšem všeho s mírou. Pokud tělu dodáte kofeinu příliš, projeví se to například agresivitou či vztekem.

Povzbuzení mozku

Tento účinek kávy zná asi každý. Většina lidí právě kvůli tomu kávu pije. Pokud jsme unavení nebo bez energie, dáme si kávu a hned se můžeme pustit do práce. Lidské tělo přirozeně během dne produkuje hormon adenosin, díky kterému večer usneme a odpočineme si. Pokud si dáte kávu (nebo nějaký jiný zdroj kofeinu), zabráníte tak vyplavování tohoto hormonu, a budete tak dlouho v bdělém stavu. Pokud to tak u vás nefunguje, pijete zřejmě kávy až příliš nebo kávu nekvalitní.

Lepší pozornost

Další důvod, proč lidé pijí kávu. Díky kofeinu jsme pozornější a bdělejší. Stejně fungují například kofeinové tablety, zelený čaj nebo energetické nápoje. Pokud to s těmito zdroji kofeinu nepřeháníte, je vše v naprostém pořádku. Jestli vás tedy čeká dlouhá cesta autem za volantem, pracovní povinnosti nebo zkouška, dejte si šálek kvalitní kávy.

Zlepšení výkonnosti

Ne náhodou najdete kofein v celé řadě nápojů a doplňcích stravy pro sportovce. Zlepšuje totiž fyzickou výkonnost. A totéž platí pochopitelně u kávy. Ovšem kofein se musí správně dávkovat. Jeho větší množství tělo začne brzy tolerovat a jeho pozitivní účinky budou ty tam.

Konec problémům s erekcí

Vědci z Texaské univerzity přišli na to, že pokud muž vypije za den alespoň dva šálky kávy, má o 40 procent menší riziko vzniku problémů s erekcí. Důvod je jednoduchý – kofein zlepšuje tok krve v těle a uvolňuje tepny a svaly.

Uklidnění a zmírnění stresu

Káva, respektive kofein, ovlivňuje lidskou psychiku. Mimo jiné celkově uklidňuje a dokáže zmírnit nebo dokonce odstranit stres. Odborníci z Harvardské univerzity dokonce přišli na to, že káva ovlivňuje velmi silně přirozený rytmus člověka i potřebu spánku. Umí přivodit stav, ve kterém nerozlišujeme mezi dnem a nocí. Ovšem v tomto směru začínají být účinky kávy rozporuplné.

Proti chorobám

Pravidelní konzumenti kávy (což jsou lidé, kteří denně pijí dva až tři šálky kávy) netrpí tak často na některé choroby. Několik studií ukazuje, že káva dokáže snížit riziko vzniku například diabetu druhého typu, rakoviny nebo Parkinsonovy choroby. U milovníků kávy se zkrátka některé nemoci vyskytují v menší míře než u jiných lidí.

Ochrana jater

Káva působí jako ochrana jater. Kofein nás chrání před vznikem rakoviny jater, cirhózy a dalších jaterních onemocnění. Pravidelní konzumenti kávy mají údajně játra ve velmi dobrém stavu.

Také milujete kávu? Děláte dobře!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!