Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Salát z mořských řas / foto: Shutterstock

Mořské řasy: Zajistí vám zdraví i krásu

Obyvatelé přímořských států konzumují mořské řasy snad od pradávna. Zejména je pak mají v oblibě obyvatelé Číny, Japonska nebo Koreje – zde je zařazují do jídelníčku jako my zeleninu. Dnes mořské řasy seženeme i u nás.

Mořské řasy dokáže naše tělo velmi snadno strávit. Mají vysoký výživový potenciál, jsou plné zdraví prospěšných látek a patří k těm vůbec nejčistším organismům na Zemi. Mořské řasy obsahují bílkoviny, sacharidy, chlorofyl, celou řadu vitaminů a minerálů. Konkrétně mají 20krát více minerálů než zelenina a 14krát více vápníku než mléko. Naše tělo dokáží účinně detoxikovat od škodlivých toxinů, těžkých kovů (jako je např. olovo, rtuť či kadmium) nebo chemických látek. Některé druhy řas mají dokonce schopnost zbavit tělo karcinogenních látek a působí tak jako prevence vzniku rakoviny. Mořské řasy jsou plné antioxidantů, a tak posilují náš imunitní systém a zpomalují proces stárnutí buněk. Také poslouží jako účinné přírodní antibiotikum, ničí bakterie, plísně a infekce, působí proti zánětům. Konzumace řas prospívá trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ochraňuje srdce a cévy. Prokazatelné účinky mají mořské řasy na mužskou i ženskou plodnost.

Kromě zdraví mají mořské řasy vliv i na krásu – zlepšují kvalitu vlasů a pleti. Pokud řasy rozemelete, můžete je snadno použít jako účinnou pleťovou masku. Pokožce prospěje právě vysoký obsah aminokyselin, minerálů a vitaminů, řasy ji hydratují, zjemňují, zpevňují, uzavírají póry a působí proti vráskám.

Z mořských řas si snadno můžete připravit pleťovou vodu. Jednu lžíci drcených řas přelijte asi 3 dl vroucí vody. Nechte asi půl hodiny louhovat, přeceďte a máte hotovo. Pleťovou masku zase připravíte z nadrcených řas, zakysané smetany a pár kapek citronové šťávy.

Chcete mořské řasy zařadit do svého jídelníčku? V kuchyni mají všestranné využití. Můžete je přidat třeba do polévek, salátů, zeleninových pokrmů, kuskusu, rýže či těstovin. Z mořských řas je rovněž možné připravit čaj, hodí se jako koření či na balení sushi.

Arame

Jedná se o mořskou řasu rostoucí v Pacifiku. Arame má své tradiční uplatnění v japonské kuchyni. Typické jsou pro ni hnědé listy, které po sušení zčernají. V kuchyni ji můžete použít do luštěninových pokrmů či do salátů. Má velmi jemnou vůni i chuť, obsahuje jód, vlákninu, vápník a minerální látky. Tradiční japonská medicína využívá řasu arame k léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů

Arame umyjte před použitím alespoň dvakrát ve studené vodě. Poté ji do studené vody namočte asi na pět minut, konzumujte v syrovém stavu nebo deset minut povařte. Výborná je arame v polévkách, v kombinaci se zeleninou a tofu.

Wakame

Wakame, to je dlouhá mořská řasa, která má tmavě zelené listy. Jejím domovem je okolí japonského ostrova Hokkaidó. Znát ji můžete také pod názvem mořské kapradí. V japonské medicíně našla tato řasa  uplatnění při čištění krve a upravování krevního oběhu. Wakame před jakoukoli úpravou v kuchyni nechte namočenou pět minut ve studené vodě. Konzumovat ji pak můžete syrovou nebo třeba restovanou na olivovém oleji.

Hijiki

Hnědá mořská řasa Hijiki je bohatá na minerály a vlákninu. Je pro ni charakteristická výrazná chuť. Našli bychom ji při pobřeží Japonska, Číny a Koreje. Obsahuje velké množství jódu, hořčíku, sodíku, zinku, bílkovin, vitaminů a vlákniny. V Japonsku řasu užívají na podporu obranyschopnosti a pro zkrášlující účinky. Jedná se o jakousi specialitu mezi mořskými řasami. Její tradiční přípravou je dušení v rybím vývaru, přičemž se dochucuje sójovou omáčkou. Skvěle se hodí do salátů nebo k těstovinám.

 

Nori

Jedná se asi o všeobecně nejznámější a nejrozšířenější řasu. Vyznačuje se výbornou chutí. Černé listy této řasy se využívají k balení sushi, jako náhrada pita chleba či tortilly.

Kombu

Kombu je hlubokomořská řasa, která obsahuje velké množství jódu. Ve staré čínské medicíně má své uplatnění jako lék na poruchy štítné žlázy. Tmavě zelené listy této řasy mají pozitivní účinky na trávení, čistí střeva, detoxikují organismus, snižují hladinu cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak.

Dulse

Mořská řasa pocházející ze severního Atlantiku, to je dulse. Údajně ji do svého jídelníčku zařazovali již Keltové či Normané. Oproti jiným druhům řas je dulse malá s tenkými a měkkými listy. Je bohatá zejména na železo, jód, magnézium, vápník a fosfor. Pomáhá ustálit krevní oběh. V kuchyni je ideální přísadou do polévek, kdy ji v ní však vařte nejdéle deset minut, jinak ztrácí vitaminy a minerální látky.

Mořské řasy: Zajistí vám zdraví i krásu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!