Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zatočte s ranní únavou!

Probouzíte se ráno unavení a vyčerpaní? Chybí vám ráno energie, aniž byste předešlou noc ponocovali? Co stojí za ranní únavou a jak s ní skoncovat?

Odpolední káva

Kávu pijeme především kvůli obsahu kofeinu, který nás „nakopne“ a udrží nás v bdělém stavu. Ovšem z tohoto důvodu může mít káva na svědomí naše potíže se spánkem. Odborníci dokázali, že odpolední káva (nebo šálek černého či zeleného čaje) může mít negativní vliv na kvalitu spánku. A pokud se dobře nevyspíte, není divu, že jste ráno unavení.

Alkohol

Velmi rozšířeným mýtem je, že se vám po sklence alkoholu bude lépe spát. Opak je totiž pravdou. Po konzumaci alkoholu sice možná začnete pociťovat únavu a brzy usnete, ovšem právě kvůli alkoholu se budete v noci často budit a váš spánek tedy nebude kvalitní. Ranní probuzení pak nebude zrovna nejpříjemnější.

Starosti

Na mnoho lidí právě večer před spaním dolehne vlna starostí a stres. V tuto dobu totiž není člověk ničím zaměstnaný, a tak se mu hlavou honí nejrůznější myšlenky. Ideální je se před ulehnutím ke spánku uklidnit a uvolnit. K tomu vám pomůže třeba meditace, dechová cvičení nebo poslech relaxační hudby. Potom už nic nebude bránit klidnému spánku.

Jídlo před spaním

Pokud se najíte těsně před spaním, negativně se to podepíše na kvalitě spánku. Trávení přijaté potravy tělo na noc velmi zatěžuje, což se u vás projeví hlavně ráno po probuzení únavou. Odborníci proto doporučují zhruba dvě hodiny před ulehnutím do postele nejíst.

Potravinová intolerance

Únava může mnohdy upozorňovat na potravinovou intoleranci. Často je dokonce jejím prvním projevem. Potravinovou intoleranci vám pomůže odhalit lékař.

Nedostatek hořčíku

Podle statistik chybí hořčík zhruba třetině české populace. A právě nedostatek hořčíku se projevuje zvýšenou únavou a nedostatkem energie. Do jídelníčku je pak vhodné zařadit zdroje hořčíku – například ořechy, semínka, banány, luštěniny nebo kvalitní hořkou čokoládu.

Zatočte s ranní únavou!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!