Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sáhněte po knize!

Máte špatnou náladu? Nudíte se? Sáhněte po knize! Existuje hned několik dobrých důvodů, proč čas od času otevřít knihu a začíst se do ní.

Energii a dobrou náladu vám pravděpodobně nevrátí literatura vědecká ani studium nejnovějších zákoníků. Ovšem knihy s nějakým příběhem se určitě vyplatí číst.

Dobijete svou mentální energii

Dochází vám dobré nápady? Zasekli jste se na jednom místě? Možná málo čtete. Nemusíte zrovna pracovat jako umělec, abyste pocítili jistou tvůrčí krizi. Čas od času se musíte k něčemu vyjádřit, říci svůj názor a umět ho zároveň dobře a vhodně zformulovat. A právě četba vám pomůže dobýt mentální energii – zkrátka vám to bude myslet.

Přesunete se do jiného času

Pokud vás kniha pohltí a vy se do ní pořádně začtete, bude váš čas najednou plynout jinak. Při četbě dobré knihy se změní váš dech, uvolníte se a vaše pozornost přitom bude pracovat naplno. Svět kolem vás najednou přestanete vnímat, stejně tak čas.

Budete mít dobrý pocit

Knihy mají schopnost respektovat přirozené tempo člověka. Fungují podobně jako dobré jídlo, které si pomalu vychutnáte, a přinese vám gurmánský zážitek. Stejně tak dobrá kniha ve vás zanechá dobrý a nezapomenutelný pocit.

Objevujete něco nového

S každou další otevřenou knihou se objevuje prožitek z objevování něčeho nového. Pokud se do knihy ponoříte, zároveň se ponoříte i do sebe. Objevíte nejen nové postavy a světy, ale také něco nového sami v sobě.

Kniha vám sluší

Ano, kniha lidem skutečně sluší. Ať už se nad ní hrbí prošedivělý muž s brýlemi, nebo ji čte mladá krásná slečna. Kniha je slušivým doplňkem každého člověka.

Budete mít kdekoli svůj vlastní prostor

Knihu si můžete vzít kamkoli s sebou, kde vám poskytne jakýsi vlastní prostor. Stačí jen sklonit hlavu nad stránky knihy a vytvoříte si vlastní, ničím nerušené zákoutí.

Čtení vám zvedne sebevědomí

Pokud zvládnete přečíst šestisetstránkový román, složitou sbírku povídek nebo básní, budete ze sebe mít nejenom dobrý pocit, ale zároveň se zvedne vaše sebevědomí. Pocit, že jste něco dokázali a silný zážitek z četby jen tak nezmizí.

Začnete vnímat jinou skutečnost

Když se ponoříte do čtení, utečete tak trochu od svého života. Člověk si dobře uvědomuje, že to, co čte, není skutečné. Ovšem příběh knihy zároveň „skutečně“ prožívá, a tak se později dívá i jinýma očima na realitu. Díky knihám pak jsme schopni zcela nově vnímat souvislosti. Člověk se při čtení knihy tak trochu změní.

Sáhněte po knize!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!