Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejpodivnější poruchy, které se u člověka mohou objevit

Existuje celá řada podivných mentálních poruch, které se u člověka mohou objevit. Stačí malá změna v mozku a člověk se začne chovat velmi podivně.

Cotardův syndrom

Cotardův syndrom je známý také pod označením syndrom chodící mrtvoly. Lidé postižení tímto syndromem jsou přesvědčeni o tom, že jsou mrtví, že jim v žilách nekoluje krev a chybí jim vnitřní orgány.

Syndrom cizí ruky

Tato porucha byla u člověka poprvé rozpoznána roku 1909. Projevuje se samovolnými pohyby ruky, člověk končetinu zkrátka není schopný ovládat. Ruka si žije vlastním životem, jako kdyby ani k tělu nepatřila. Syndrom cizí ruky se může objevit například po mozkových příhodách.

Stendhalův syndrom

Pokud člověk trpí tímto syndromem, začne pociťovat motání hlavy, objeví se u něj halucinace nebo omdlévání, pokud spatří oblíbené umělecké dílo. Projevy tohoto syndromu byly často zaznamenány v italské Florencii. U samotných Italů však nebyl nikdy zaznamenán. Dost možná už je místní umělecká díla tolik nefascinují.

Capgrasův syndrom

Jedná se o duševní poruchu, kdy se postižený člověk domnívá, že jeho příbuzný, přítel nebo třeba partner není skutečnou osobou, ale její kopií. Také svůj obraz v zrcadle považuje za dvojníka, i předměty kolem sebe vidí jako nepravé. Žít s touto poruchou opravdu nemůže být jednoduché.

Boantrofie

O co jde? Boantrofie se vyznačuje tím, že postižený člověk sám sebe považuje za krávu nebo jiný dobytek. Ovšem tím to nekončí – začíná se totiž také jako dotyčný dobytek chovat. Takže se pase na trávě nebo vydává zvuky jako zvíře. Boantrofii je blízká porucha nazvaná lykantrofie – v tomto případě se lidé považují za vlky.

Autofagie

Jedinci trpící autofagií mají nutkavou potřebu požírat sami sebe. Často se tato porucha objevuje spolu se schyzofrenií či některými psychózami. Mírnější formy autofagie se projevují například okusováním nehtů.

Syndrom Alenky v Říši divů

Tato mentální porucha bývá také označována jako Toddův syndrom, a to podle jedné z postav příběhu. Projevy syndromu představují jakési halucinace, kdy postižení jedinci trpí pocitem, že mají některé části těla nadměrně velké nebo třeba zdeformované. Mezi příčiny vzniku této poruchy patří silné migrény, nádor na mozku nebo drogy.

Nejpodivnější poruchy, které se u člověka mohou objevit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!