Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cena Neuron pro mladé vědce / foto: Nadační fond Neuron. Lukáš Bíba/Jan Kolář

Nadační fond Neuron ocenil mladé české vědce

Šestice mladých českých vědců získala prestižní ocenění Nadačního fondu Neuron za vynikající vědecké výsledky přesahující hranice České republiky.

Nadační fond Neuron již po sedmé ocenil práci mladých českých vědců do 40 let ze šesti oborů lidského poznání a odměnil je finanční prémií v hodnotě 6×250 000 Kč. Slavnostní předání cen se uskutečnilo ve středu 18. května v divadle Archa za přítomnosti hlavních mecenášů a významných osobností z oblasti vědecké práce. Kromě hlavních cen byly v rámci programu propagace a podpory české vědy uděleny ceny Expedice Neuron a taktéž splněn dětský sen nadaného studenta.

Podpora české vědě

Fond Neuron vznikl v roce 2013 sloučením s nadačním fondem Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu a jeho hlavním cílem je rozvíjet mecenášství v této oblasti a vůbec se snažit podporovat vědeckou práci českých vědců a propagovat výsledky jejich práce mezi širší odbornou i laickou veřejností. Kromě grantů cílených na specifický výzkum uděluje rovněž Ceny Neuron pro jednotlivé špičkové vědce a to ve dvou kategoriích – za přínos světové vědě a zvlášť pro mladé vědce. Právě v druhé kategorii si šest výzkumníků převzalo v Divadle Archa šeky na 250 000 korun, které mohou na rozdíl od grantu využít k jakýmkoliv účelům.

Večerem provázel moderátor Ondřej Cihlář, který vtipným pohledem nechápavého laika dokázal pobavit publikum a navodit uvolněnou atmosféru. Snaha ukázat špičkové vědce jako obyčejné bytosti, které se v soukromí zas až tak neliší od běžných lidí, se ostatně nesla celým večerem. Jako překvapení si pořadatelé pro laureáty nachystali alespoň částečné splnění dětských snů, proto se třeba doktorka Fulková, která se v dětství toužila stát pilotkou letadla, mohla v krátkém rozhovoru setkat se zkušeným kapitánem dopravního letadla, který ji pozval na prohlídku pilotní kabiny.

Šest oborů

Hlavní Cena Neuron pro mladé vědce se uděluje v kategoriích medicína, společenské vědy, biologie, chemie, fyzika a matematika. Laureáty vybírá vědecká rada Neuron, v níž zasedá celá řada vědeckých kapacit ve svých oborech včetně mediálně známých osobností, jako je např. prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. A nyní už k samotným laureátům.

Helena Fulková jako první z Česka naklonovala myš, čímž pomohla nahlédnout do mechanismu reprodukcí a reprogramování buněk. Filip Matějka pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí i státu. Pavel Plevka odhaluje slabá místa pikornavirů, které způsobují běžná nachlazení, ale i nebezpečné záněty mozku. Petr Slavíček získává detailní pohled na ultrarychlé děje v molekulách. Jindřich Kolorenč se zabývá počítačovými simulacemi, pomocí kterých je možné určovat chování látek a materiálů na základě znalosti jen základních fyzikálních zákonů. Emil Jeřábek se zabývá matematickou logikou, která je základem matematiky a informatiky, a přiznává, že se občas spoléhá i na intuici.

Expedice za poznáním

Další částí večera bylo vyhlášení dvou vítězů Expedice Neuron, což je nový typ podpory vědy Nadačního fondu Neuron, jejímž cílem je umožnit realizaci výzkumných expedicí s významným přínosem pro současné poznání. Letos si jeden šek na 250 000 korun odnesl Václav Gvoždík z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR, který se vypraví do Konga důkladně zmapovat téměř neznámý život krokodýla konžského. Druhý šek putuje k rukám Tomáše Páleníčka z Národního ústavu duševního zdraví, který bude v Peru zkoumat z klinického i neurobiologického hlediska antidepresivní potenciál psychedelika ayahuascy.

Nakonec došlo i na ocenění nejlepšího vědeckého videa Cenou Neuron Prima Zoom, kde si šek na 100 000 korun odnesla Halina Šimková za ztvárnění forenzní genetiky. A nemohlo chybět ani plnění dětských snů. Letos si komise všimla čtrnáctiletého studenta a biologa Marka Brousila, který se mohl mimo jiné zúčastnit 51. mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů v Olomouci.

Nadační fond Neuron ocenil mladé české vědce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!