Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vybíráme prostěradlo pro sladký spánek

Stává se vám, že vidíte buď samá drahá prostěradla, nebo koupíte levnou variantu, která se brzy roztrhne či vytahá? U nekvalitních lůžkovin se jedná o naprosto běžný jev.

Aby se vám to už nestalo, poradíme, jak vybrat kvalitní a cenově dostupnou variantu. Prvním a nejdůležitějším pravidlem je výběr správné velikosti. Typicky se setkáte s velikostmi 90×200 cm, 140×200 cm a 160×200 cm. Bez problémů seženete i méně časté 120×200 cm a 200×200 cm. Do dětských postýlek jsou pak ještě menší velikosti. Lidé se často domnívají, že některé varianty jsou zaměnitelné, ale není tomu tak. Kupujte raději prostěradla s přesnou velikostí. Zbytečné natahování jim škodí a na málo napnutém by se vám špatně spalo.

Nejtěžší volbou je materiál

Dalším neméně důležitým aspektem je správný materiál. Nejznámější jsou froté prostěradla, která vynikají vysokou savostí a hřejivostí. Aby získala správnou strukturu, je dobré je před prvním použitím nejdříve vyprat. Mohou totiž obsahovat molekuly a prachové částice z výrobního procesu.

V létě však, vzhledem k hřejivosti froté, vedou jiné materiály. Trendy jsou jersey prostěradla, protože perfektně absorbují vodu (tedy i pot v horkých nocích) a jsou nebývale prodyšná. Jersey je sice 100% bavlna, ale o mnoho jemnější. Stejně jako froté by se mělo před prvním použitím vyprat, tentokrát však kvůli nechtěnému smrštění látky.

Z dalších materiálů můžeme jmenovat hypoalergenní bambus či hřejivý mikroflanel. S těmi se setkáte například v e-shopu RodinneBaleni.cz, ale ne všude jsou k dispozici. Jersey a flanel jsou nejčastější klasikou.

S barvou je to jednoduché

S barevnou volbou to u prostěradel není složité. Dřív byly možnosti velmi omezené, ale dnes seženete prakticky jakýkoliv odstín, který si vymyslíte. Není problém sladit prostěradlo s povlečením či s barvou stěn v ložnici.

Už víte, jaké prostěradlo si koupíte?

Vybíráme prostěradlo pro sladký spánek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!