Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
ochrana dat / foto: shutterstock

Problematika ochrany firemních dat v éře informačních technologií

Podnikání bez moderních informačních technologií si mnozí z nás už ani neumí představit. A velmi rychle jsme si zvyknuli na to, jak nám počítačová technika a internet zjednodušily práci.

Daleko pomaleji si ale zvykáme na fakt, že při používání informačních technologií musíme také dbát na bezpečnost a ochranu firemních dat.

Digitální uchovávání dat a internet

Interní firemní informace byly vždy ceněnou komoditou. A pokusy o podvodné získání těchto citlivých dat existovaly už dávno před nástupem informační techniky do provozů firem. Podnikat v dnešní éře počítačů, chytrých telefonů a rychlého internetu však znamená, že naše firemní data jsou ohrožena víc než kdykoliv předtím.

Téměř veškerá důležitá data máme dnes uložena v digitální formě. V současnosti proto leckdy stačí, aby uplacený zaměstnanec jen několikrát klikl tlačítkem na myši – a za chviličku už může z firmy vynášet citlivá data. A díky internetu se případný zloděj dat dokonce nemusí ani nacházet v prostorech naší firmy, aby si zajistil přístup k našim datům.

Adekvátní ochrana informací

Zabezpečení firemních dat by mělo být víceúrovňové a komplexní – a mělo by počítat s nasazením kombinace firewallu, antivirového systému a systému DLP (data loss protection). A za zvážení stojí i používání systémů IDS či IPS.

Vnější a vnitřní hrozby:

Mnoho firem dělá tu chybu, že se soustředí výhradně na prevenci proti vnějším útočníkům a podceňují vnitřní hrozby ze strany zaměstnanců. Statistiky totiž ukazují, že za většinou bezpečnostních incidentů ve firmách stojí právě zaměstnanci. Zpravidla se jedná jen o chyby zaměstnanců, někdy ale jde přímo o úmysl.

Systémy DLP (data loss protection):

Problém selhání lidského faktoru řeší tzv. DLP systémy. Kvalitní systém DLP nastavuje a zajišťuje komplexní pravidla pro zacházení s firemními daty - a pomáhá odhalovat bezpečnostní rizika pro firmu.

Bezpečnostní strategie firmy

Nasazování antivirů a bezpečnostních systémů by rozhodně nemělo být nahodilé. Volba způsobu zabezpečení musí vycházet z předem promyšlené bezpečnostní strategie, aby zabezpečení jako celek fungovalo efektivně. 

Pro více informací o zabezpečení firemních dat navštivte www.safetica.cz

K tomuto článku není otevřena diskuze