Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdravá slečna / foto: shutterstock

Obličej člověka prozradí mnohé i o jeho zdravotním stavu

To, že má člověk jisté zdravotní problémy, je možné vyčíst z jeho obličeje. Zdravotní stav, postižení jednotlivých orgánů totiž úzce souvisí s barvou pleti, citlivostí jednotlivých oblastí obličeje či celkovým stavem pokožky.

Játra

Pokud se u člověka objeví problémy s játry, zároveň může zaznamenat nepříjemné svědění obličeje a změnu jeho barvy. Obličej je pak plný flíčků, rudý nebo nažloutlý. Pokud se u vás tyto symptomy objeví, zkuste detoxikační kúru, která váš organismus pročistí. Zařaďte do jídelníčku více ovoce a zeleniny, vyhněte se naopak tučným a přeslazeným jídlům a alkoholickým nápojům. Na stav jater má blahodárný vliv ostropestřec mariánský, který je možné užívat ve formě čaje nebo tablet.

Slinivka

Na zdravotní problémy spojené se slinivkou poukazuje výrazná citlivost pokožky obličeje, která je zároveň náchylnější ke změnám (zarudnutí, praskání atd.). Tyto změny pak nejčastěji postihují nos a jeho okolí.

Co se mi to tam pořád dělá za pupínky?
Co se mi to tam pořád dělá za pupínky?

Žaludek

Špatný stav žaludku se v obličeji projevuje fleky, zarudnutím či vznikem boláčků ve středu nosu. Vašemu žaludku v tom případě prospěje především změna jídelníčku, do kterého je potřeba zařadit zdravé potraviny. Žaludku škodí kromě nezdravého jídla i stres, alkohol a cigarety.

Srdce

Špička nosu, to je zóna obličeje související se srdcem. Pokud špička nosu zarudne nebo se na ní objeví jiné výrazné změny, srdce člověka není pravděpodobně v dobré kondici. Domněnky potvrdí či vyvrátí praktický lékař.

Ledviny

Oslabené ledviny souvisí s oteklýma očima a vznikem váčků pod dolními víčky. V tomto případě může zdravotní stav orgánů opět zlepšit detoxikační kúra, která spočívá zejména v popíjení čajových směsí připravených z bylinek. Kromě toho je vhodné pít dostatečné množství čisté vody a úplně vynechat alkoholické nápoje.

Plíce

Pokud máte tváře až k uším citlivé na dotek a tato část obličeje vás bolí, pravděpodobně nemáte úplně zdravé plíce. Změny v obličeji vás upozorňují na to, že je načase přestat kouřit a nepohybovat se často v znečištěném prostředí. Nezapomínejte ani na pravidelný úklid a větrání domácnosti, zkuste trávit více času na čerstvém vzduchu.

Zdravě vypadající obličej - zdravé je i tělo
Zdravě vypadající obličej - zdravé je i tělo

Tlusté střevo

Tlusté střevo se pojí se spánky. Pokožka na spáncích v případě potíží s tlustým střevem praská, rudne a často je i horká nebo posetá drobnými skvrnkami. Co pomůže? Do jídelníčku zařaďte zdroje vlákniny, vynechte tučné maso a omezte konzumaci uzenin a smažených potravin. Rovněž alkohol je vhodné vyřadit nebo alespoň omezit jeho konzumaci.

Průdušky

Na oslabení průdušek upozorňuje suchá a rudá pokožka v okolí nosu. Tato změna v obličeji souvisí s rozvojem astmatu, alergií nebo zánětu. Zarudnutí a suchá kůže se může objevit i během nachlazení, kdy po uzdravení tyto projevy obvykle mizí.

Obličej člověka prozradí mnohé i jeho zdravotním stavu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!