Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zázračné čaje / foto: shutterstock

Zázračné čaje - jak se liší podle barvy?

Čaje mají prokazatelně pozitivní vliv na lidské zdraví, ať už se jedná o čaj černý, zelený nebo třeba bylinkový. V tradiční čínské medicíně má své nezastupitelné místo již tisíce let.

První spis o čaji pochází z pera „mistra čaje“ Lu Jüova (733-804) z dynastie Tchang a nese název Čcha-ting. V této knize jsou popisovány léčivé účinky čaje. Sám „mistr“ doporučoval pít čaj každý den, a to minimálně tři šálky.

Černý čaj

Černý čaj je zpravidla řízeně fermentován (kvašení), což se následně projevuje silnou vůní čaje. Tento druh vždy zalíváme vroucí vodou. Podle tradiční čínské medicíny slouží k obnově jangové energie – dodává tedy lidskému tělu teplo a následně ho udržuje. Dále zlepšuje koncentraci a má povzbuzující účinky. Australský lékařský výzkum dokázal, že tři šálky černého čaje za den přispívají ke snížení vysokého krevního tlaku, posilují imunitu organismu a zabraňují růstu rakovinových buněk.

Bílý čaj

Listové pupeny tohoto čaje jsou sklízeny ještě před rozpuknutím a brzy po uvadnutí jsou sušeny. Díky tomuto procesu má bílý čaj jemnou chuť a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Tento čaj pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, působí proti stresu a uplatní se při hubnutí. Bílý čaj je bohatý na katechiny, fluoridy a antioxidanty. Díky tomu snižuje například riziko vzniku paradentózy a zubního kamene a pomáhá odstraňovat bakterie v ústech. Bílý čaj nezalívejte vroucí vodou, teplota vody by neměla přesáhnout 90 °C.

Červený čaj

Červený čaj je sklízen ve formě výhonků a listů, které následně podstupují řízenou fermentaci. Zůstávají tak zachovány všechny zdraví prospěšné látky, a tak má červený čaj celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Podporuje například látkovou výměnu, pomáhá spalovat tuky nebo odstraňuje potíže s trávením. Zároveň tělu dodává energii, pomáhá při bolestech hlavy a nepříjemných projevech menopauzy. Červený čaj se zalívá vroucí vodou.

Zelený čaj
Zelený čaj

Zelený čaj

Tento druh čaje nepodstupuje proces oxidace, a tak v něm zůstávají zachovány polyfenoly a jiné zdraví prospěšné látky. Čaj je zpracováván například opražením na pánvi (tradiční proces v Číně), propařováním (tradičně v Japonsku) nebo pečením. Čajové listy jsou následně tvarovány a sušeny, často i několikrát po sobě. Zelený čaj se nezalívá vroucí vodou, ale vodou o maximální teplotě 85 °C. Tento druh čaje v našem těle dokáže zničit škodlivé volné radikály, posiluje také nervovou soustavu, zlepšuje paměť a koncentraci, pomáhá spalovat tuky a zvyšuje imunitu.

Žlutý čaj

Pro žlutý čaj je typické jemné aroma. Má povzbuzující účinky, odstraňuje pocit únavy a vyčerpání. Dále podporuje metabolismus a trávení, pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a odstranit úzkosti. Žlutý čaj by měl být zalíván vodou o teplotě do 85 °C.

Zázračné čaje

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!