Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
bezpecnost prace / foto: shutterstock

Úrazům a úmrtím na pracovišti lze jednoduše předcházet

Bezpečnost práce na pracovišti je stále podceňována. Zvyšují se výkony pracovníků, produkce strmě stoupá, odpracovávají se přesčasy a bezpečnost není hlídaná tak, jak by měla.

Statistiky hovoří jasně, a bohužel neúprosně. Každé tři a půl minuty v EU někdo zemře kvůli nedodržování bezpečných pracovních podmínek. Každoročně v Evropské unii zemře 142 tisíc lidí na nemoci z povolání. Co je alarmující číslo: téměř 9000 osob umírá kvůli pracovním úrazům.

Stárnoucí populace a zaměstnanci „na černo“ zvyšují riziko nehod

Mezi důvody úmrtí a úrazů s celoživotními následky patří nebezpečné látky na pracovišti a práce s nimi. Protože se mezi pracovníky pohybuje stárnoucí populace, stále více žen i migrující pracovníci pracující „na černo“ či částečné úvazky, zvyšuje se riziko úrazů. Zaměstnavatelé si myslí, že jim odpadá povinnost proškolení všech pracovníků, a to i brigádníků, v případě, že jejich zaměstnanci nepracují na hlavní či alespoň částečné úvazky. Opak je pravdou.

Preventivní školení bezpečnosti práce jsou základním stavebním kamenem pracoviště

Pravidelné školení bezpečnosti práce – BOZP – je preventivním opatřením, které zabrání možným neštěstím, katastrofám, úrazům a v nejhorším případě úmrtím v důsledku pracovní činnosti. Jednoduché školení pro administrativní pracovníky, zaměstnance v průmyslovém, dílenském a hutním provozu, včetně seznámení se s opatřeními, odvrátí možné ztráty na majetku a životech. Provozovatelé a majitelé podniků, firem a společností mají vědět data pravidelných, opakovaných školení, kontrolních měření a zjišťování závad na strojním zařízení, pracovním prostředí i obyčejném vybavení kuchyňky a podobně.

Otestujte nezávazně své znalosti BOZP

Znáte základní pravidla, jež zahrnuje bezpečnost práce na pracovišti? Otestujte své znalosti v preventivním testu akreditované společnosti zaměřené na proškolování zaměstnanců i kontroly pracovišť. Možná budete překvapeni, jaké mezery v praktických znalostech máte…

 

K tomuto článku není otevřena diskuze