Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přírodní kosmetika z bylinek / foto: shutterstock

Bylinková kosmetika

Bylinky prospívají nejen vašemu zdraví, ale také kráse. Na rozdíl od chemických přípravků jsou ty přírodní k vaší pokožce, vašem vlasům i nehtům šetrné. A bylinky si navíc můžete sami vypěstovat – klidně doma v květináči.

Šalvěj

Šalvěj pleť dezinfikuje a stahuje póry. Je ideální bylinkou pro mastnou pokožku. Připravte si ze šalvěje odvar, kterým si budete dvakrát denně oplachovat obličej. Tento odvar pleť zklidní a stáhne póry. Pokud si jím budete oplachovat vlasy, zbavíte se tak lupů. Šalvěj najdete v některých ústních vodách nebo zubních pastách, protože má protizánětlivé účinky a zbavuje ústa zápachu. Pokud vás trápí nepříjemný zápach z úst, stačí list šalvěje rozžvýkat.

Máta

Na problematickou pleť, která často trpí na záněty či akné, je vhodná máta. Odvar z této bylinky poslouží jako pleťová voda, která zbaví pokožku nečistot a zároveň ji dezinfikuje. Pokud vás trápí celulitida, pomůže vám také odvar z máty, stejně tak v případě kruhů pod očima.

Heřmánek

Heřmánek zesvětluje vlasy, dokáže je zbavit mastnoty a zklidňuje pokožku hlavy. Tuto bylinku proto můžete najít v některých šamponech, přidává se také třeba do krémů. Heřmánek se hodí i pro velmi citlivou pleť. Proto mnoho kosmetických přípravků pro miminka obsahuje právě tuto bylinku.

Měsíček

Měsíček lékařský se často přidává do krémů. Měsíčkový krém si však zvládnete sami vyrobit – potřebovat budete kvalitní olivový olej či sádlo a květy měsíčku. Přes noc nechte květy v oleji macerovat a poté sceďte. Hotový krém pomáhá hojit popáleniny a zjemňuje vysušenou kůži.

Kopřiva

Kopřivový šampon zná asi každý. Tato zdánlivě obyčejná rostlina je totiž pro vlasy takřka zázrakem. Je bohatá na celou řadu minerálů, vitaminů a aminokyselin, díky čemuž prokrvuje pokožku hlavy, podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a posiluje je. Nálev připravený z kopřiv vlasy ztmavuje.

Levandule

Tato aromatická fialová bylinka je vhodná pro každý typ pleti. Připravit si z ní můžete zábal na vlasy, masku, krém nebo odvar. Pleť levandule vyživuje a oživuje. Pro svou uklidňující vůni se bylinka přidává do pěn do koupele, sprchových gelů nebo parfémů.

Všechny bylinky pohromadě
Všechny bylinky pohromadě

Rozmarýn 

Rozmarýn pokožku prokrvuje. Dokáže tak například podpořit růst vlasů nebo zpevnit pokožku. Zároveň pleť regeneruje, což oceníte, když to přeženete s opalováním.

Zkuste si z bylinek připravit vlastní přírodní kosmetiku! Můžete se inspirovat následujícími recepty.

Tymiánová maska

Pokud vás trápí mastná pleť, na které se snadno usazují nečistoty, vyzkoušejte tymiánovou masku. Tu připravíte ze dvou polévkových lžic tvarohu a jedné lžičky rozdrceného tymiánu. Masku naneste na obličej a nechte zhruba čtvrt hodiny působit.

Mátový extrakt

Pro ošetření pleti a stažení pórů se hodí mátový extrakt, který vyrobíte z hrsti lístků čerstvé máty a olivového oleje. Listy dejte do sklenice, zalijte olejem, zavřete a umístěte alespoň na týden na tmavé a temné místo.

Na problémy s vlasy

Problémů s vlasy vás dokáže zbavit odvar z některých bylin. Ty nechte zhruba 10 minut vařit ve vodě a poté zchlaďte. Na mastné vlasy se hodí například odvar z pelyňku, vlasovou pokožku zklidní a vlasům dodá lesk levandule a heřmánek, k povzbuzení růstu vlasů a snadnějšímu rozčesávání dopomůže bazalka, šalvěj nebo kopřiva.

Bylinková kosmetika

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!