Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
jídelní set ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Co nesmí v praktické jídelně chybět?

Ve většině českých domácností je kladen důraz na zařízení obývacího pokoje, kuchyně, ložnice a často se zapomíná na jídelnu. V menších panelákových domech je spojena s kuchyní.

Prostorné rodinné domy si mohou dovolit samostatnou místnost. Toto je jistě výhoda, protože návštěvy nevidí nepořádek vzniklý při vaření a přípravě pokrmů.

Otevřený prostor je v kurzu

Faktem je, že otevřený prostor právě letí, ale ne všichni mají takové možnosti. Kuchyně je často oddělena částí linky či posuvnými dveřmi. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, nezapomínejte na sladění barev. Není dobré nic nepřeplácat, klidně postačí jedna až dvě barvičky. Mnohdy je jídelna spojena s obývacím pokojem. Základem všeho jsou jídelní sety složené ze stolu a židlí. Pakliže obývá domácnost větší počet osob, je nutné pořízení většího modelu. V tomto duchu zohledněte i frekvenci návštěv. Pokud nechcete mít na očích mnoho židlí, pořiďte si složitelné modely. Jen tak ušetříte místo. V poslední době si lidé oblíbili rozkládací stoly, které poslouží dle požadavků.

Materiál jídelních setů

Prodejci nabízejí nábytek vyrobený z rozličných materiálů, ale jednoznačně vedou přírodní možnosti. K dispozici je odlehčená dýha, dub, tmavší barvy, smrkové modely a kombinace dřeva, skla a kovu. Desky mohou být z masivu, lakované MDF, skla, kamene. Moderní domácnosti se přiklánějí ke skleněným produktům, ale v případě dětí byste měli myslet na zaoblené rohy.

Ať se dobře sedí

Pohodlné jídelní židle jsou zárukou spokojenosti. Lze je koupit v dřevěném či kovovém provedení. Sedáky z kůže, ekokůže a plastu hrají prim. Na židli se musí skvěle sedět, určitě nelze zapomínat na její kvalitu, jinak není její dlouhá životnost zaručena. Klíčem k úspěchu je bezpečnost, stabilita, odolnost. Tento požadavek je nepostradatelný především v případě dětí a seniorů.

K tomuto článku není otevřena diskuze