Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest zad / foto: shutterstock

Trápí vás bolesti zad? Bojujte proti nim pomocí SM cvičení!

Pomocí tohoto cvičení posílíte zádové svalstvo a vyhnete se tak třeba i operaci, která by při neřešení obtíží byla nevyhnutelná!

Ze statistik vyplývá, že bolesti zad jsou jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře. Jsou také jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti, jelikož postihují převážně osoby v produktivním věku. Sedavé zaměstnání, špatná životospráva, nedostatek pohybu - to vše napomáhá tomu, že se v ordinacích lékařů objevují stále mladší lidé s obdobnými problémy. Ti popisují bolesti beder či kříže, které vystřelují až do hýždě nebo do nohy, častou jsou doprovázeny i nepříjemným brněním.

Příčinou bývá většinou výhřez meziobratlové ploténky, který je pacientovi diagnostikován pomocí magnetické rezonance. Pokud pacient nevyzkouší konzervativní léčbu, chirurgický zákrok bývá často jediným řešením.

Jak se výhřez ploténky léčí?

Léčba výhřezu v bolestivém stadiu obvykle zahrnuje tlumení bolesti léky, obstřiky a fyzioterapii.

Po odeznění akutních obtíží je velmi důležité stabilizovat oblast páteře tak, aby nedošlo k opětovnému výhřezu a dalšímu poškozování ploténky. V této fázi léčby dochází k optimálnímu zapojení břišního svalstva, bránice, dna pánevního a svalstva páteře tak, aby spolu kvalitně spolupracovaly a udržovaly páteř v odlehčení. Pokud dojde k dobrému zapojení hlubokého stabilizačního systému páteře, může se pacient zcela navrátit do svého aktivního a sportovního života bez jakýchkoli omezení. Pro aktivaci hlubokého stabilizačního systému se nabízí několik léčebných přístupů, jedním z nich je právě SM systém, který je v dnešní době nabízen nejen na rehabilitačních klinikách, ale i v lepších fitness centrech.

Jak SM systém funguje?

SM systém (Spirální stabilizace) je zdravotní cvičení využívající elastického lana, jehož hlavním cílem je léčit a regenerovat meziobratlové ploténky celé páteře. Základním efektem metody MUDr. Smíška je vyvolání trakční (protahovací) síly v meziobratlové ploténce. Tohoto efektu dosahujeme aktivací spirálních svalových řetězců, které zužují obvod pasu a protahují tělo směrem vzhůru. Tímto způsobem je páteř při pohybu aktivně stabilizována. SM systém vychází ze základního lidského pohybu - chůze, která je "rozložena" na jednotlivé cviky. Po zvládnutí těchto dílčích cviků se cviky spojují v optimálně koordinovanou chůzi. Pokud vás bolí záda, je toto cvičení právě pro vás!

Trápí vás bolesti zad? Bojujte proti nim pomocí SM cvičení!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!