Rostlinné zdroje bílkovin jsou oproti masu podceňovány. Přitom třeba takové fazole nebo brokolice jsou bílkovin plné! Navíc je zelenina zdravější než maso. A jaké rostlinné zdroje bílkovin můžete zařadit do svého jídelníčku?
Brokolice
Brokolice najde uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Najdeme v ní čtyři gramy bílkovin na sto gramů. Navíc je tato zelenina bohatá na mangan, draslík, kyselinu listovou, fosfor a vitamíny C a K. Působí proti vzniku zánětů, kardiovaskulárních chorob či rakoviny.
Špenát
Špenát má v sobě tři gramy bílkovin na sto gramů. Hodí se i do redukčních jídelníčků. Kromě bílkovin bychom v této zelenině našli také vitamíny C a E, betakaroten, hořčík, mangan, železo a kyselinu listovou. Pokud budete jíst špenát pravidelně, udržíte v normě hladinu cholesterolu v krvi. Bylo také prokázáno, že špenát dokáže zabránit zhoršování zraku.
Řeřicha
Sto gramů řeřichy obsahuje dva gramy bílkovin. Také v sobě ukrývá sedmnáct minerálních látek a vitamínů – železo, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, K. Díky vysokému obsahu antioxidantů dokáže řeřicha snížit riziko vzniku rakoviny. Dále pomáhá při problémech s ledvinami a močovými cestami, průjmu, nevolnosti, chudokrevnosti či únavě.
Čočka
Sto gramů čočky v sobě ukrývá dvacet tři gramů bílkovin. Má nízký obsah kalorií a hodně vlákniny, takže ji můžete zařadit do jídelníčku, když chcete zhubnout nějaké to kilo. Čočka je také plná vitamínů, kyseliny listové a železa, díky čemuž poslouží jako prevence vzniku chudokrevnosti.
Fazole
Ve fazolích se skrývá dvacet čtyři gramů bílkovin na sto gramů. Navíc fazole obsahují málo tuku a naopak velké množství hořčíku a vlákniny. Proto se výborně hodí do redukčních jídelníčků. Fazole pomáhají snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, udržují ve zdravém stavu naší pokožku, optimalizují hladinu cholesterolu v krvi.
Žampiony
Sto gramů žampionů obsahuje čtyři gramy bílkovin. Najdeme v nich i železo, fosfor, draslík, kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2. Hodí se do jídelníčku diabetiků i lidí s nadváhou.
Quinoa
Sto gramů této obiloviny obsahuje zhruba třináct gramů bílkovin. Také se v ní nachází velké množství vlákniny, hořčíku, vápníku, sodíku, fosforu, draslíku, manganu, mědi, zinku nebo vitamínu B2. Dokáže snížit krevní tlak, pomáhá při bolestech hlavy i problémech s ledvinami, působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob i rakoviny tlustého střeva.
Konopná semínka
Sto gramů těchto semínek v sobě ukrývá třicet pět gramů bílkovin. Jsou bohatá na nenasycené esenciální mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Konopná semínka snižují hladinu cholesterolu v krvi, posilují imunitu, dodávají energii, zlepšují stav pokožky, vlasů i nehtů, zlepšují paměť a slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob.
Kukuřice
Kukuřice obsahuje devět gramů bílkovin na sto gramů. Také v ní najdeme celou řadu vitamínů (A, B, D, E a K) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď a zinek). Díky vysokému obsahu selenu a vitamínu E zabraňuje vzniku rakoviny – bylo prokázáno snížené riziko vzniku rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva. Kukuřice dále pomáhá při onemocnění močových cest.
Když nechcete jíst maso – rostlinné zdroje bílkovin
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!