Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brokolice / foto: shutterstock

Když nechcete jíst maso – rostlinné zdroje bílkovin

Jako hlavní zdroj bílkovin považuje většina lidí maso. Bílkoviny naše tělo potřebuje, o tom není pochyb. Jak je ale doplnit, když nechceme jíst maso? Třeba ze zeleniny či luštěnin!

Rostlinné zdroje bílkovin jsou oproti masu podceňovány. Přitom třeba takové fazole nebo brokolice jsou bílkovin plné! Navíc je zelenina zdravější než maso. A jaké rostlinné zdroje bílkovin můžete zařadit do svého jídelníčku?

Brokolice

Brokolice najde uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Najdeme v ní čtyři gramy bílkovin na sto gramů. Navíc je tato zelenina bohatá na mangan, draslík, kyselinu listovou, fosfor a vitamíny C a K. Působí proti vzniku zánětů, kardiovaskulárních chorob či rakoviny.

Špenát

Špenát má v sobě tři gramy bílkovin na sto gramů. Hodí se i do redukčních jídelníčků. Kromě bílkovin bychom v této zelenině našli také vitamíny C a E, betakaroten, hořčík, mangan, železo a kyselinu listovou. Pokud budete jíst špenát pravidelně, udržíte v normě hladinu cholesterolu v krvi. Bylo také prokázáno, že špenát dokáže zabránit zhoršování zraku.

Řeřicha

Sto gramů řeřichy obsahuje dva gramy bílkovin. Také v sobě ukrývá sedmnáct minerálních látek a vitamínů – železo, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, K. Díky vysokému obsahu antioxidantů dokáže řeřicha snížit riziko vzniku rakoviny. Dále pomáhá při problémech s ledvinami a močovými cestami, průjmu, nevolnosti, chudokrevnosti či únavě.

Čočka

Sto gramů čočky v sobě ukrývá dvacet tři gramů bílkovin. Má nízký obsah kalorií a hodně vlákniny, takže ji můžete zařadit do jídelníčku, když chcete zhubnout nějaké to kilo. Čočka je také plná vitamínů, kyseliny listové a železa, díky čemuž poslouží jako prevence vzniku chudokrevnosti.

Fazole

Ve fazolích se skrývá dvacet čtyři gramů bílkovin na sto gramů. Navíc fazole obsahují málo tuku a naopak velké množství hořčíku a vlákniny. Proto se výborně hodí do redukčních jídelníčků. Fazole pomáhají snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, udržují ve zdravém stavu naší pokožku, optimalizují hladinu cholesterolu v krvi.

Žampiony

Sto gramů žampionů obsahuje čtyři gramy bílkovin. Najdeme v nich i železo, fosfor, draslík, kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2. Hodí se do jídelníčku diabetiků i lidí s nadváhou.

Quinoa

Sto gramů této obiloviny obsahuje zhruba třináct gramů bílkovin. Také se v ní nachází velké množství vlákniny, hořčíku, vápníku, sodíku, fosforu, draslíku, manganu, mědi, zinku nebo vitamínu B2. Dokáže snížit krevní tlak, pomáhá při bolestech hlavy i problémech s ledvinami, působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob i rakoviny tlustého střeva.

Konopná semínka

Sto gramů těchto semínek v sobě ukrývá třicet pět gramů bílkovin. Jsou bohatá na nenasycené esenciální mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Konopná semínka snižují hladinu cholesterolu v krvi, posilují imunitu, dodávají energii, zlepšují stav pokožky, vlasů i nehtů, zlepšují paměť a slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob.

Kukuřice

Kukuřice obsahuje devět gramů bílkovin na sto gramů. Také v ní najdeme celou řadu vitamínů (A, B, D, E a K) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď a zinek). Díky vysokému obsahu selenu a vitamínu E zabraňuje vzniku rakoviny – bylo prokázáno snížené riziko vzniku rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva. Kukuřice dále pomáhá při onemocnění močových cest.

Když nechcete jíst maso – rostlinné zdroje bílkovin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!