Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léky a alkohol - nezahrávejte si / foto: shutterstock

Léky a alkohol? Na to při oslavách raději zapomeňte.

Blíží se Silvestr – den plný bujarých večírků, kdy mnoho z nás zapomíná na rozumnou míru při konzumaci alkoholu. Asi každý to někdy s alkoholem trochu (či více) přehnal.

Ovšem existují situace, kdy byste se měli pití alkoholických nápojů vyhnout úplně. Třeba když užíváte nějaké léky.

Kombinování léků a alkoholu představuje bez nadsázky hazard se zdravím. Člověku hrozí často velmi vážné zdravotní komplikace. Riziko pak mnohonásobně roste, pokud se tohoto prohřešku dopouštíme opakovaně nebo

dokonce pravidelně. 

Nebezpečí představuje kombinace alkoholu s acylpirinem, anopyrinem, aspirinem a kyselinou acetylsalicylovou. Alkohol tedy rozhodně nejde dohromady s Ibalginem, Brufenem nebo třeba Nurofenem. V tomto případě hrozí krvácení do žaludku, závažné poškození jater nebo žaludku. Nemusíte pro to nutně rovnou zapít prášek sklenkou alkoholu. Pokud si po večírku plném drinků vezmete ráno třeba Brufen, vystavujete se stejnému riziku.

Pokud užíváte léky na diabetes, rozhodně se alkoholu vyhněte! Objevit se u vás může pokles glykémie, tedy hypoglykémie (pokles krevního cukru), což vede k nevolnosti, bolestem hlavy, prudkému bušení srdce, náhlé změně krevního tlaku, ale také ke ztrátě vědomí. Podobné zdravotní komplikace nastávají při kombinaci alkoholických nápojů s některými druhy antibiotik či léky užívanými při chemoterapii. U pacientů užívajících tato léčiva pak může docházet k náhlému zvýšení tepové frekvence, poškození jater, v extrémních případech k srdečnímu infarktu nebo mozkové příhodě.

Další nevhodnou kombinaci představují antidepresiva a alkohol. Zde hrozí otrava, která bez včasné lékařské pomoci končí mnohdy smrtí. Alkohol také zesiluje účinky zmíněných léků. Totéž se objeví, pokud budete kombinovat alkohol s léky na alergii.

Užíváte-li léky na vysoký krevní tlak a dáte si sklenku (nebo pár) něčeho ostřejšího, riskujete, že se u vás objeví závratě, poruchy vědomí a srdečního rytmu. Také léky užívané při vysoké hladině cholesterolu v krvi se s alkoholem nesnesou. Jejich kombinace vede k poškození jater a v některých případech dokonce k selhání tohoto orgánu. 

Pokud užíváte nějaké léky a nejste si jisti, zda k nim můžete pít alkohol, raději ho nepijte. Tím nikdy nic nezkazíte a v každém případě prospějete svému zdraví. Pozor tedy na silvestrovském večírku!

 

 

Léky a alkohol? Na to raději zapomeňte.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!