Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opalování / foto: shutterstock

Když to přeženete s opalováním: Domácí první pomoc

V horkých letních dnech trávíme venku spoustu času, a tak se může stát, že nám kůži spálí sluníčko. První pomoc můžete najít doma.

Aloe vera

Na podrážděnou kůži je nejlepším přírodním lékem aloe vera. Gel v této rostlině obsahuje látky, které dokáží urychlit proces hojení. Pokud rostlinu nemáte doma a nemůžete čerstvý gel použít, zkuste třeba krém s obsahem aloe vera. Podrážděnou kůži můžete gelem nebo krémem potírat až pětkrát za den.

Brambory

Brambory jsou bohaté na škrob, díky čemuž vám mohou v případě spálení kůže od sluníčka pomoci. Stačí nakrájet syrovou bramboru na plátky, které pak přiložíte na postižené místo. Také můžete bramboru nastrouhat a použít jako obklad.

Med

Údajně již staří Egypťané si potírali medem spálenou kůži od sluníčka. Med skutečně urychluje hojení a zklidňuje podrážděnou kůži.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na látku zvanou tanin, která působí jako silný antioxidant. Na spálenou kůži od sluníčka je možné použít vychladlé vylouhované sáčky zeleného čaje jako obklad. Podle výsledků odborné studie konzumace dvou šálků zeleného čaje denně snižuje riziko spálení od sluníčka.

Okurka

Plátky okurky při spálení od sluníčka oceníte zejména pro jejich chladivý efekt. Tato zelenina je také bohatá na draslík a hořčík, které přispívají ke zdraví pokožky. Použít můžete plátky okurky nebo nastrouhanou okurku jako obklad. Spálenou kůži výborně zklidní bílý jogurt smíchaný s nastrouhanou okurkou.

Hlávkový salát

Pokud uvaříte listy hlávkového salátu, vznikne vám odvar, kterým lze potírat kůži spálenou od sluníčka. Odvar nechte jednoduše vychladit v lednici, pak naneste na kosmetický tampon a potírejte jím postižená místa.

Jahody

Jahody jsou také bohaté na tanin, stejně jako již zmíněný zelený čaj. Z jahod je vhodné připravit obklad. Jahody jednoduše rozmačkejte a aplikujte na postižené místo.

Vinný ocet

Kyselina octová dokáže zmírnit bolest, svědění, podráždění i zánět. Připravte si koupel s vinným octem a hned se vám uleví.

Jogurt nebo tvaroh

Bílý jogurt nebo tvaroh příjemně chladí na spálené kůži, a tak zmírní podráždění i bolest. Výborné jsou zejména obklady nebo zábaly.

Když to přeženete s opalováním: Domácí první pomoc

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!