Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dinosaurus / foto: shutterstock

Máme se obávat velkého návratu děsivých dinosaurů? Podle vědců to možná zažijeme v průběhu 5-10 let!

Oživit monstrózní bytosti, které doposud známe jen z filmů typu Jurský park, zkouší skupina vědců z Harvardu a Yale. Bude jejich projekt úspěšný a uslyšíme opět řev obávaného tyranosaura Rexe?

Pokud patříte mezi fanoušky slavného Spielbergova filmu, nejspíš budete nadšeni zprávou, nad kterou zbytek lidí jen nevěřícně kroutí hlavou. Skupina vědců se však tváří velmi optimisticky a tvrdí, že v průběhu 5 - 10 let budeme moci přivítat dinosaury zpět. Proč však narušovat přírodní zákony a pokoušet se vzkřísit něco, co vyhynulo již před sty milióny let?

Americký paleontolog v čele

Vedoucím výzkumného týmu je slavný americký paleontolog Dr. Jack Honer, který je v současné době zapojen do genetického výzkumu tohoto projektu. Honer je výzkumem dinosaurů fascinován a věnuje se mu po celý život. Proslul zejména objevem kachnozobého dinosaura rodu Maiasaura a dlouhodobě pracuje v Montaně v USA jako kurátor paleontologických sbírek. V době natáčení Jurského parku působil jako konzultant pro scénické rekonstrukce a údajně se stal také předlohou filmové postavy Dr. Alana Granta.

Projekt Dinosauří kuře zároveň fascinuje i děsí

Dr. Horner momentálně spolupracuje se skupinou vědců z Harvardu a Yale, se kterými se snaží vyvinout tvora s dinosauří stavbou těla. Jako výchozí materiál ve svém projektu využívá ptáky, konkrétně kuřata. Podle jeho slov mají právě ptáci nejbližší podobu se svými dinosauřími předky, a stačí je proto pouze přizpůsobit jejich původní dinosauří podobě. Již před tímto projektem měl tendence implementovat genetický materiál pravěkého mamuta do slona s nadějí, že obnoví tohoto velikána za doby ledové. V současnosti zaměřuje svoji pozornost na rekonstrukční práce ocasní části, která je podle něj daleko tvrdším oříškem než například křídla a nohy.  Nechme se překvapit, jak skutečně dopadne projekt "Dinochicken", který se snaží o genetickou modifikaci kuřete s původními rysy dinosauřích předků. Doufejme, že nás kvůli pokusům, které jsou v rozporu s přírodními zákony, nepotká nakonec Jurský park v reálném životě.

Máme se obávat velkého návratu děsivých dinosaurů? Podle vědců to možná zažijeme v průběhu 5-10 let!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!