Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nový dům / foto: shutterstock

Jaké faktory ovlivňují cenu nemovitosti?

Jestliže vlastníte nemovitost, pro kterou aktuálně nemáte využití, nejspíše zvažujete její prodej. Jednou z klíčových věcí je nastavit její cenu správně.

Pokud totiž bude příliš nízká, proděláte a naopak v případě, že bude cena nastavena příliš vysoko, riskujete, že vaše nabídka bude na inzertních portálech bez odezvy velmi dlouho. Co všechno má na cenu nemovitosti vliv? A jak ji nastavit akurátně?

Okolí i samotný stav budovy

Cenu v první řadě určuje to, zda se jedná o byt nebo rodinný dům s pozemkem. Dále také to, v jakém je stavu. Je zde vše původní nebo nemovitost prošla generální opravou? Pokud se jedná o byt, má plastová okna a odpovídající zateplení? Na kterou světovou stranu jsou orientována okna? Cena stoupá i s balkónem, garáží nebo výtahem. V neposlední řadě je klíčová lokalita. Byty ve velkých městech a domy na předměstí budou finančně zcela někde jinde, než rodinné domky na vesnici. V potaz se musí vzít také občanská vybavenost, dopravní dostupnost, a pokud se jedná o vesnici, vzdálenost do nejbližšího většího města.

Jak cenu stanovit?

Cenu si samozřejmě můžete nastavit sami, jestliže se chystáte prodej nemovitosti realizovat na vlastní pěst, ovšem lepší variantou je nechat si pomoci od realitní kanceláře. Ta vám je, kromě mnoha jiných úkonů, schopná zprostředkovat odhad ceny nemovitosti zdarma a profesionálně. Při výpočtu ceny se realitní společnost zaměřuje na momentální situaci na trhu nemovitostí, konkurenční cenu a samozřejmě bere v úvahu stav a dispozice vašeho prodávaného bytu či domu.

Proč je cena klíčová?

Správné nastavení ceny je velmi důležité, protože je to jeden z hlavních faktorů, podle kterých si lidé nemovitosti kupují. Pokud však cena bude přestřelená, může to z bytu či domu udělat neprodejný objekt. V případě velmi nízké ceny se jistě potencionální kupci budou zajímat, kde je háček a proč se prodává za tak málo. S pomocí realitní kanceláře však nemůžete šlápnout vedle a máte velmi vysokou šanci, že prodej bude rychlý a bezproblémový.

Jaké faktory ovlivňují cenu nemovitosti?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!