Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Poštovní obálky / foto: shutterstock

Jak vybrat tu správnou obálku

Už se vám stalo, že jste přemýšleli, jaká obálka se nejlépe hodí pro psaní, které se zrovna nyní chystáte poslat? Ztrácíte se v tom, kolik druhů obálek existuje a co všechna jejich označení znamenají?

Při výběru té správné obálky se soustřeďte primárně na její velikost a ochranu, kterou poskytuje. Menší význam pak má způsob jejího uzavírání a také vzhled. Přeci jen, každá obálka vypadá na první pohled jinak a na příjemce může působit různě.

Podle typu rozlišujeme tyto základní obálky:

Poštovní obálky

Poštovní obálky jsou ty nejpoužívanější dopisní obálky. Jsou bílé, papírové a využívají se pro zasílání maximálně několika kusů papíru, ať už se jedná o dopis, dokument, fakturu či jakoukoliv jinou písemnost. Na přední straně může mít poštovní obálka okénko sloužící pro rozpoznání adresy na korespondenci uvnitř bez nutnosti obálku otevírat.

Poštovní obálky

Plastové obálky

Plastová obálka je neprůhledná a oproti poštovní odolnější. Je vyrobená z měkkého ohebného plastu, má zesílené spoje. Chrání tak svůj obsah před drobným fyzickým poškozením, jakým je například poškrábání, ušpinění, vlhkost a prach. Do plastových obálek se velmi často umisťují měkké produkty, typicky například textil. Plastové obálky nejsou příliš vhodné pro posílání tiskovin a křehkých předmětů.

Kartonové obálky

Kartonové obálky se vyrábí z vlnité lepenky, kterou nelze roztrhnout ani ohnout. Stejně jako obálky plastové se snadno uzavírají pomocí samolepicího proužku. Jsou vhodné pro uložení objemnějšího obsahu, například pro knihy, kalendáře, fotografie či větší množství dokumentů. Díky pevné struktuře se do nich obsah vkládá velmi jednoduše.

Kartonové obálky

Bublinkové obálky

Bublinkové obálky se skládají ze dvou vrstev. Pod pevným papírem se nachází bublinková folie, která vytváří vzduchovou vrstvu. Díky ní je možné v bublinkových obálkách přepravovat i křehčí a citlivější materiály či například cenné dokumenty.

Jak poznám správnou velikost obálky?

Každá velikost obálky nese své specifické označení skládající se z písmena a čísla. Existuje jednoduchá pomůcka, podle níž určíte velikost papíru, jenž se do obálky vejde. Ukažme si to na příkladu obálky s označením C4. Když si za písmeno C dosadíte A, získáte označení A4, tedy standardizovanou velikost papíru. Obdobě to funguje i s dalšími označeními. Do obálky s označením C6 se vejde papír o velikosti A6 atd. Pokud je namísto písmena C v označení obálky písmeno B, značí to její vhodnost pro silnější tiskoviny. Výjimku z tohoto pravidla tvoří označení DL, tedy klasická dopisní obálka. Ta se svými rozměry (22 × 11 cm) hodí pro dvakrát příčně složený papír A4.

Jaký je rozdíl mezi poštovní taškou a obálkou?

Rozdíl spočívá v umístění uzavírání. Taška, která také bývá větších rozměrů, se uzavírá na kratší straně. Obálky zpravidla na své delší straně.

Jak lze obálku uzavřít?

Existují dva základní způsoby. Tradiční vlhčící způsob uzavírání vyžaduje oblíznutí či jiné navlhčení pruhu, který se následně stane lepivým. Alternativou k němu jsou obálky se samolepicí klopou, u nichž stačí strhnout pásku a klopu přeložit přes otvor v obálce.

K tomuto článku není otevřena diskuze