Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vintage styl / foto: shutterstock

Domácnost ve stylu vintage. Co to vlastně znamená?

Zařídit si domácnost tak, aby byla útulná a oku líbivá, je poměrně oříšek. Pokud však budete dbát na zásady stylu vintage, nebude tak těžké váš příbytek proměnit v něco nadčasově krásného a příjemného.

V současné době rozlišujeme několik stylů bydlení. Do popředí se dostává především minimalismus, který se nese v jednoduchém duchu, ale milovníci věcí se přiklání spíše k vintage stylu.

Vintage styl a jak ho poznat

Vintage nebo retro? Tyto dva styly se velmi často zaměňují a nelze se tomu divit. V domácnostech se většinou jejich jednotlivé prvky mísí. Důvodem je fakt, že oba patří k estetice minulého století, ovšem hlavním rozdílem mezi nimi je, že každý pochází z jiného desetiletí.

Ve vintage interiérech narážíte zpravidla na množství nábytku nebo dekorací, které pochází z let 1960-1990. Sází se na neutralitu, co se barev týče, o pozornost se hlásí příroda. Dřevěné kusy nábytku jsou tak nedílnou součástí jednotlivých místností.

Dřevěný nábytek

Čalounění, vpřed!

A když už jsme u toho nábytku, při výběru sedacích souprav upřednostňujte čalounění. Zakřivené nohy, nadýchanost - to jsou další vlastnosti vintage gauče, jenž bude sídlit v obývacím pokoji přímo naproti televizní obrazovce. V podobném duchu vybírejte i židle k jídelnímu stolu, jež budu stát na dřevěných parketách nebo kobercích.

Háčkování do oken i na stolu

Co dalšího je pro vintage styl tak typické? Bezesporu háčkování. Nemusíte si nutně jednotlivé kousky bytového textilu háčkovat sami, babičky jistě mají v šuplících ubrusy nebo prostírání, jež ještě nadělají parádu.

Nebojte se ani tradiční záclony z dětství vyvěsit do oken. Vintage styl říká, že je pak stačí doplnit objemnými závěsy, které mají mít ideálně květinový motiv. Ten je pro zmiňované bydlení taktéž typický.

Styl vintage

Prosklená knihovna i komody

A abychom nezapomněli, pokud vám vintage styl učaroval, při výběru komod nebo knihoven preferujte takové, které jsou prosklené. I když to bude při úklidu práce navíc (otisky prstů jsou zkrátka na skle vidět), jindy udělají ohromnou parádu.

 

Zdroj:

https://www.vivre.cz/blog/co-znamena-vintage-styl-a-jak-muzete-tento-styl-pouzit-ve-vasem-domove/

Domácnost ve stylu vintage. Co to vlastně znamená?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!