Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Barefoot / foto: shutterstock

Trend jménem barefoot: opravdu stojí boty za vyzkoušení?

Hit v podobě barefoot obuvi rozdělil společnost na dvě skupiny, a sice na ty, kteří boty milují a kteří ji zrovna nemusí. Pojďme se na trend podívat objektivně a zjistit, jestli stojí za vyzkoušení, či jestli jsou opěvovány přehnaně.

Od klasických bot se viditelně liší

Barefoot boty pravděpodobně nemusíme dlouze představovat. Od klasického obutí se totiž na první pohled liší. Prozradí je především jejich podrážka, která je velice tenká a na první pohled hodně pružná. Důvodem tohoto zpracování je především touha vývojářů po tom, aby byl člověk maximálně v kontaktu se zemí. Což s sebou hlavně z počátku nese trochu bolesti, přece jenom cítíte prakticky všechno, na co šlápnete, ať už to jsou kameny, nebo štěrk.

Jako naboso
Jako naboso – Zdroj: Shutterstock.com

Stejně tak je jejich poznávacím rysem širší přední část, která slibuje prstům dostatek místa. Nemají obepínat chodidlo, spíše mají dát noze volnost, což je podle lékařů správné.

Lékaři boty doporučují

Z pohledu lékařského mluvíme o ideální obuvi, která je pro nohu jen přínosem a která nohu nijak nedeformuje. Jak už bylo zmíněno, tvarově se zpracována tak, aby chodidlo kopírovala, nikoli aby nohu nějak sužovala. Dokonce bylo prokázáno, že tenčí podrážka způsobuje, že se při chůzi zapojí více svalů než při chození v klasické obuvi. Jestli je to opravdu pravdou či nikoliv, to už musí posoudit každý člověk objektivně.

Bosé nohy
Bosé nohy – Zdroj: Shutterstock.com

Zvyk je železná košile?

Obrovskou nevýhodu toto obutí má, a sice nutnost si zvyknout. Pokud patříte k milovníkům chůze na boso, je tato alternativa bot pro vás jako dělaná. Jestliže dáváte přednost spíše pořádné opoře nohy a chůzi bez bolestí či nepříjemností, pravděpodobně nebudete ochotni si pár týdnů zvykat na tento jedinečný model. Kvůli příliš tenké podrážce ucítíte prakticky všechno a než dojde k posílení svalů, které se stanou dříve či později odolné vůči všemu, co je na cestách čeká, čeká vás náročnější období.

 

Zdroj:

https://modniblog.cz/trend-barefoot-bot-proc-je-vyzkouset/

Trend jménem barefoot: opravdu stojí boty za vyzkoušení?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!