Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kované kliky / foto: suriyachan / Shutterstock.com

Kované kliky: Co vše brát v potaz při jejich pořízení

Víte, podle čeho poznáte kvalitní a zajímavé dveře? Podle zajímavé, bytelné a designově poutavé kliky.

Mnohdy je to právě klika, která člověku fakticky ihned padne do oka. Vždyť samotný dřevěný design dveří nemusí být až tak zajímavý, aby byl právě on středem pozornosti. Vybrat tu správnou kliku nemusí být vůbec jednoduché, na trhu se nachází obří množství modelů, které se vyznačují rozličným designem, materiály i tvary. Pojďme se tedy na základní aspekty této nelehké volby podívat podrobněji.

Materiál v hlavní roli

V první řadě je třeba předeslat, že se fakticky všechny kované kliky vyznačují maximální pevností a kvalitou. Vyrobené přitom mohou být hned z několika různých materiálů. Klasiku dnes představuje hlavně nerez. Jednak skvěle vypadá a jednak také vydrží. Ne vždy se ale musí hodit. Především exteriérové kliky bývají mnohdy vyrobené také z mosazi nebo jsou kovové a pozinkované. Mosaz se řadí mezi materiály, které se hodí spíše do starších dveří nebo vrat.

Kované variace jako elegantní volba se vším všudy

Pořídíte-li si kovanou kliku, můžete si být jistí, že designově zaujme. Tvarově půjde o zcela unikátní záležitost. Mnohé domácnosti preferují především značně oblé tvary, které vzhledově poněkud zjemní i zdánlivě hodně ostré variace garážových vrat nebo dveří. Stejně tak se kování vyplatí také třeba u plotů nebo jiných exteriérových součástí domácností. Vzhledově jistě zaujmou. Vždyť se dají pořídit takém kliky se speciálními ornamenty, jež nejsou k vidění nikde jinde než na dané klice. 

Na kolik vyjdou kované kliky

Cenově začínají zhruba na nějakých 400 korunách, nicméně vyšplhat se lze i mnohem výše. Záleží jenom na tom, k čemu je nutné samotnou kliku ladit. Alternativ je hodně. Ostatně na trhu se nachází různé kovové polotovary, z nichž se třeba právě kliky vyrábějí.

Kované kliky: Co vše brát v potaz při jejich pořízení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!