Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čištění stříbrných šperků / foto: shutterstock

Jak udržet šperky jako nové

Už se vám stalo, že jste si koupili nádherný prstýnek nebo náramek a on vám zčernal? Jak to udělat, aby zpátky vypadal jako nový?

Šperky jsou naší chloubou. Nejen zlaté a stříbrné, ale také i bižuterie. Někdo si můžete říct, že bižuterie je obyčejná a nemá přece cenu ji kupovat, když zrezne. Opak je ale pravdou. Při nošení šperků, ať už zlatých, stříbrných nebo bižuterie, platí jednoduchá pravidla, kterými můžeme docílit, že nám šperky vydrží opravdu dlouho. Jaká to jsou?

Krásné šperky
Krásné šperky – Zdroj: Shutterstock.com

Kdy šperky nechávat doma

Pro všechny druhy šperků platí tyto zásady:

  • Odkládat šperky při sportu, saunování a koupání – na takové aktivity je lepší šperky odložit (mluvíme teď hlavně o bižuterii, u které je styk s vodou velkým rizikem zčernání).
  • Při zahradních pracích, kdy se pod šperky lehce dostane hlína.
  • Při úklidu, protože šperky všeho druhu obecně nemají rády čisticí prostředky.
Čištění šperků
Čištění šperků – Zdroj: Shutterstock.com

Co dělat, když nám šperky zčernají?

Bižuterie:

Ačkoliv to možná zní jakkoliv neuvěřitelně, i bižuterii můžete dát nový nádech. Stačí, když smícháte mycí prostředek na nádobí a horkou vodu – každé půl na půl. Čím déle necháme v roztoku, tím více bude bižuterie čistější. 

Stříbro:

I stříbro může zčernat, nicméně rozhodně ne tak lehce, jako bižuterie. Pokud už se vám to ale stane, stačí smíchat zubní pastu s fluorem, nechat zapůsobit a pak začít leštit starým zubním kartáčkem, který už například k ničemu nepotřebujete. Takhle ho ještě můžete šikovně využít.

Zlato:

Bude vám stačit mýdlo. Zlato se čistí docela dobře a jen tak vám nezčerná. Spíše může ztratit svůj lesk, nebo se do šperku může dostat špína, kterou jde většinou snadno vyčistit. 

 

Zdroj: 

https://tchiboblog.cz/…ky/

Jak udržet šperky jako nové

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!