Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velikonoční šití / foto: shutterstock

Ušijte si vlastní velikonoční dekorace

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Ale také svátky oslavující probuzení přírody a její plodnost.

Mezi tradiční velikonoční dekorace patří vajíčka v různých podobách. Tradiční malované kraslice, vajíčka zavěšená na větvích. Na stůl s ubrusem s velikonočním motivem pak patří pečený beránek a zajíček. A celá řada dalších dekorací, které si můžete vyrobit a ušít.

Vajíčko jako hlavní symbol

Velikonoce jsou odpradávna spojovány s vajíčky coby symbolem plodnosti, se znovuzrozením a koloběhem života. A vajíčko je také základem velikonoční výzdoby. Jednoduše ho vyfouknete a skořápku zakomponujete do celé řady dekorací. Velikonoční tabuli ozdobí i nabarvená vajíčka vařená.

Velikonoční tvoření

Beránek a zajíček

Dalším symbolem velikonoc je beránek a zajíček. Ten je například považován za symbol zmrtvýchvstání. Beránek pak je v křesťanství vnímán jako symbol Ježíše obětovaného za spásu světa.

Nejčastější velikonoční motivy

Vajíčka, zajíček a beránek jsou těmi vůbec nejčastějšími motivy na velikonočních dekoracích. Na těch porcelánových i látkových. Své místo mají na hrnečcích, talířcích, džbáncích a celé řadě bytových textilií. Ty si navíc můžete snadno ušít.

Ušijte si ubrus, štolu i dekorační polštářek

Velikonoční látky, to jsou nejčastěji bavlněné látky s motivy vajíček, slepiček, zajíčků, beránků i kohoutků. Látky s motivy pro děti i dospělé, tradičními i moderními, z nichž snadno ušijte ubrus, štolu, dekorační polštářek, přehoz i závěs.

Velikonoční šití

Bavlna a len

Na trhu najdete látky různých materiálů. Klasikou je na dotek příjemná bavlna ideální pro šití ložního povlečení. Chcete-li si ušít závěsy, ubrusy či štoly, investujte spíše do odolnější kvalitní lněné látky.

Bavlněný úplet a gobelín

Dekorační polštářky, přehozy a další bytové textilie se pak dobře šijí z bavlněného úpletu a gobelínu. Gobelínová látka je spolu se závěsy a dekoračními polštářky vhodná také na polstry, potahy stejně jako tašky a kabelky.

K tomuto článku není otevřena diskuze