Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní šperky / foto: shutterstock

Ať šperky vydrží věčně, aneb jak je správně skladovat

Náramky, náušnice, ale také řetízky nebo prsteny – šperky jsou zkrátka to první, co nás napadne darovat při narozeninách nebo výročí. Aby však ženě co nejdéle vydržely, musí být správně skladovány. Jak na to?

Šperky nejsou včerejší

Domnívat se, že šperky jsou nebo někdy budou včerejší, je mylné. Tento typ módního doplňku se nosí, nosil a bude nosit. Shodují se na tom i módní stylisté, kteří neustále opakují, že právě díky těmto zlatým, stříbrným nebo jinak zbarveným drobnostem je outfit dotažen k dokonalosti a povýšen na zcela jinou úroveň.

Moderní šperky
Moderní šperky – Zdroj: Shutterstock.com

Abyste však nemuseli pořád dokola drahé kovy kupovat, je nutné se o šperky řádně starat (zejména pokud se nejedná o levnou bižuterii, ale skutečně drahé zlato nebo stříbro). Podle odborníků patří k nejnáchylnějším materiálům, z nichž se šperky vyrábí, měď, dále pak stříbro, jež má sklony k takzvané oxidaci.

Šperky uchováváme odděleně

Klíčem k dlouhé životnosti našich šperků je jednoznačně uchovávat je odděleně. Mnoho žen skladuje veškeré své prsteny, náušnice nebo řetízky v jedné velké šperkovnici, čímž však velmi chybuje. Vhodné jsou speciální boxy navržené pro kov, ale nejsou nutně podmínkou.

Nejenže by šperky měly být zvlášť v těchto boxech, ale také by měly být vystlány látkou, která v sobě dokáže udržet vlhkost, a předcházet tím pádem ke zmiňované oxidaci.

Péče o šperky
Péče o šperky – Zdroj: Shutterstock.com

Když se šperky zašpiní

Není výjimečností, že se šperky špiní. Zlato i stříbro k tomuto spěje, bohužel. Zatímco v případě stříbra stačí používat komerční čističe, které jsou k tomuto účelu vytvořené, u zlata se musí přistoupit k návštěvě zlatníka, který bude k drahému kovu daleko šetrnější.

Ke zlatníkovi byste ostatně měli docházet pravidelně, pakliže vlastníte například starožitné nebo rodinné šperky. Podle odborníků se totiž takové alternativy módních doplňků mají leštit pravidelně, ovšem vždy velmi šetrně, aby nedošlo k odstranění povrchu.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-nejcastejsi-chyba-pri-skladovani-sperku-40413581

Ať šperky vydrží věčně, aneb jak je správně skladovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!