Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Váha / foto: shutterstock

Nejtlustší země světa. Kteří jsou Češi?

V souboji o nejtlustší zemi světa předehnala Austrálie původní lídry ze Spojených států. Není to zrovna oslnivý primát, který by chtěla mít vláda dané země ve vitríně, ale Austrálie jde dlouhodobě za vítězstvím.

„Kdybychom závodili na olympiádě tlustých, vyhráli bychom zlato,“ uvedl pro australský deník Age profesor Simon Steward, který vedl vědeckou studii pod názvem. Ta ukázala, že v Austrálii trpí obezitou okolo čtyř miliónů dospělých, což je 26 procent z celkové populace protinožců.

 

USA tak přišly o prvenství, ovšem jen velmi těsně, tam obezitou trpí jen o procento méně lidí, tedy 25 procent dospělých.

 
Děsivý Pacifik

S nadváhou je to v obou zemích ještě horší, ale v této kategorii jasně dominuje malý tichomořský ostrov Nauru, kde má nadváhu neuvěřitelných 94,5 procenta obyvatel. To vede k chronickým cukrovkářským problémům na ostrově.

 

Ani jiné pacifické ostrůvky na tom nejsou o mnoho lépe. Mikronésie se potýká s 91procentní nadváhou, Cookovy ostrovy obývá 90,9, Tongu 90,8 a Niue 81,7 lidí s nadváhou. To je tedy Top 5 v této nepříliš populární disciplíně. Zdá se, že Pacifik tělu příliš nesvědčí…

 

Takových hrozivých procent ještě Austrálie ani Spojené státy nedosahují. Přesto je negativní trend velmi znepokojuje, i kvůli zdravotním důsledkům. V Austrálii hrozí předčasná smrt v důsledku nadváhy 123 tisícům lidí.  

 

Američané jsou v tomto žebříčku na devátém místě, Austrálie jednadvacátá. Kupodivu jsou v první dvacítce i Řekové, o nichž mají Češi vžitou představu, že jako středomořská země žijí poměrně zdravě a nemají příliš oplácaná těla.

 
Další nárůst

Na světě v tuhle chvíli žije zhruba 1,6 miliardy dospělých lidí s nadváhou či přímo obézních, což jsou poměrně hrozivá čísla. Navíc Světová zdravotnická organizace předpokládá v příštích deseti letech další nárůst o čtyřicet procent.

 

„Ano, obezita a nadváha je opravdu velmi vážný problém. Musíme to začít brát seriózně a začít s tím bojovat, ne jen o tom mluvit. Tak se to děje dosud, ale nejenom u nás,“ varuje expertka na výživu Iveta Králová, kterou Magazín oslovil.

 

Jak jsou na tom vlastně v tomto „souboji“ Češi? Nikterak dobře. Podle posledních studií patří naši muži k nejtlustším zemím v Evropě. Jednu dobu dokonce vedli, pak ale české tlouštíky předstihli Němci. Na opačném konci žebříčku jsou Italové a Francouzi.

 

Pro porovnání, zatímco v Česku trpí nadváhou či obezitou 73,2 procenta dospělých mužů, Italů je tlustých jen něco málo přes polovinu, 51,4 procenta.

 

Ani ženy si nemohou výskat, jsou na tom nejhůře v kategorii chorobné otylosti, tedy obezity. V součtu s nadváhou jsou na čtvrtém místě za Němkami, Britkami a Kypřankami. Nejštíhlejší jsou opět Francouzky a Italky.

 

Podle BMI. A co to je?

Tloušťka se určuje podle tzv. indexu tělesné hmotnosti (BMI). Index se počítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky. Hmotnost se dosazuje v kilogramech, výška v metrech.

 

V populaci se objevují čísla od 15 (což je výrazná podvýživa) až po 40 (což je morbidní obezita). Pod hranicí 18,5 se hodnota indexu považuje za podváhu, zatímco BMI nad 25 za nadváhu, nad 30 pak za obezitu. Ideální je tedy 18,5 – 25, hranice platí pro dospělé starší 20 let.

 

Jde však jen o statistický nástroj, u konkrétních osob může docházet k odchylkám, které nevypovídají o jejich zdravotním stavu. Například sportovci mohou mít vyšší hodnoty, což je dáno množstvím svalové hmoty.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 263