Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Rubikova kostka je zpět. Má být hitem!

V osmdesátých letech to bylo doslova šílenství. Každý ji měl, každý si s ní hrál, každý si s ní lámal hlavu. Rubikova kostka. Po více než pětadvaceti letech se má stát staronovým hitem, který ovládne letošní vánoce!

Podle předpovědi britského obchodního řetězce Woolworhts se pestrobarevná kostka, kterou Maďar Erno Rubik vynalezl v roce 1974, stane jednoznačným bestsellerem pod vánočními stromky. Už na přelomu 70. a 80. let minulého století se přitom hlavolam vyráběl v miliónových sériích.

 

Vedle Rubikovy kostky tipuje obchod i další hity letošních vánoc. Mezi nimi budou třeba hračky inspirované nejnovějším dílem filmového Indiana Jonese, chybět nebudou ani hračky podle animovaných Hvězdných válek, které se ještě letos představí. Tahákem mají být i panenky dívek z filmu Muzikál ze střední.

Nevyhazujte ji! 

Přesto je nejúžasnější právě tipovaný návrat Rubikovy kostky. Pokud tuhle téměř třicet let starou věc máte někde ve skříni či šuplíku, rozhodně se jí nezbavujte. Hlavolam, jehož cílem je složit co nejrychleji každou barevnou plošku kostky, ještě může udělat spoustu parády.

 

Nejčastěji byly kostky ve verzi 3x3x3, propojené pohyblivým mechanismem, který umožňoval libovolnou řadu devíti kostiček pootočit. Celkový počet kombinací je pro tuto verzi kostky 43 252 003 274 489 856 000. Existovaly přitom ale také verze se dvěma, čtyřmi, pěti či sedmi kostičkami v řadě.

 
Rekordy, šílenosti...

Existují dokonce i závody v rychlostním skládání kostky, běžně časy úspěšných závodníků klesají pod 30 sekund, oficiální světový rekord je – alespoň z pohledu redakce, testováno – nedosažitelný. Činí totiž 8,72 vteřiny a drží ho Japonec Ju Nakadžima. Jeho průměr časů je přitom 11,28 vteřiny. Ufff…

 

S Rubikovou kostkou se závodí i v dalších disciplínách, nejen pouze na čas. Tak například se skládá poslepu, pod vodou, jen s jednou rukou apod.

 

Pro ty lenivější z vás, kteří nehodlají namáhat vlastní mozek, máme tip. Složit kostku můžete i tak, po netu se válí spousta počítačových programů, které vám pomohou dostat ty barevné potvory na ta správná místa, aniž byste se příliš zapotili…

Máte doma Rubikovu kostku? A skládáte ji občas?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 187