Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Eric a jeho puzzle / foto: Daily Mail

Obří puzzle: 24 tisíc kusů, 6 měsíců práce

Brit poskládal asi největší puzzle na světě. Trvalo mu to půl roku, obří skládačka je z neuvěřitelných 24 000 kusů.

Na to by asi neměl nervy každý a hlavně, tolik času by skládání mohl věnovat jen málokdo… Navíc si samotné skládání vyžádalo také dost prostoru. Jeden kousek za druhým skládal 73letý Eric Smith dohromady 179 dní, z pokoje, kde puzzle dával dohromady, musel vystěhovat všechen nábytek a vyrobil si i speciální desku, na kterou dílek po dílku skládal.

 

Na obrázku jsou ryby, ptáci, planety a různé stavby. Kdyby se Ericovi ztratil třeba jen jeden jediný dílek, skládačka by nikdy nemohla být dokončena. Takže přijímat návštěvy nebo pobývat v tomto pokoji se moc nedalo. Všem musel říct:”Pardon, tam nemůžeme, tam je moje puzzle.”

magazin.cz

 
Dvanáct skládaček

Nikdo další si na tak velké puzzle zatím netroufl. Eric je proto na své dílo patřičně pyšný: “Je to nejhezčí puzzle, jaké jsem kdy udělal, navíc jsem velmi překvapený, jak rychle mi to šlo od ruky.”

 

No, skládat tisíce dílků den po dni celý půlrok, to možná pro laika nevypadá jako bůhvíjaká výkonnost, ale kdo skládá, ten ví, že je to opravdu obdivuhodný výkon. “Našel jsem všechny druhy nejrůznějších zvířat, jaká jen jsou, takže je to hodně barevné.”

 

Eric pracoval hlavně po nocích, dvě až tři hodinky každou noc. Celkově tvoří puzzle dvanáctka jednotlivých skládaček.

 
Skládá 45 let

S puzzle začal ještě před třicítkou. Stalo se jeho celoživotním hobby. To, jak moc je pečlivý a opatrný, dokazuje i fakt, že za celých 45 let, co puzzle skládá, ztratil jen 3 kousky. Dokázal už poskládat i puzzle z 18 000 kousků, ale tohle poslední mistrovské dílko si prý užil ještě víc.

magazin.cz

 

Možná bude jednou litovat, že nemá větší obývák a garáž, protože už nebude moci skládat nic většího. Takové puzzle může být taky jako droga, člověk prý nemůže jít okolo aniž by tu a tam přidal dílek. “Menší obrázky klidně poskládám i za víkend. Jakmile někde objevím nový, větší obrázek, musím ho hned jít koupit a poskládat.”

 

Teď Eric řeší už jen jeden problém, kam s ním. Kam s obřím puzzle? Má o něj zájem jedna nemocnice a různé charitativní organizace, ale zatím se ještě nedohodli. Místo toho už se Eric poohlíží po další prácičce. Chce sestavit ještě větší skládačku. Svrbí ho už nejspíš zase prsty…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 449