Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Beckham v reklamě Armaniho / foto: Armani

Fotky hvězd ženou do anorexie i muže

Anorexie nejí problém jen dívek, ale stále častěji i mužů. Důvod je stejný – touha zapadnout a fotky štíhlých celebrit v časopisech.

S anorexií jsou většinou spojovány mladé dívky. Ale ony nejsou jediné, které jsou postiženy poruchou příjmu potravy. Počet mužů, kteří v posledních pěti letech propadli anorexii, stoupl za posledních pět let o 67 procent, jak informoval Daily Mail.

Tento nárůst padá na vrub zvyšující s popularitě pánských lifestylových magazínů, které se jen hemží štíhlými, vypracovanými těly, jako má třeba David Beckham.

Chtěl jen zapadnout
Ukázkový případ mužské anorexie je příběh Davida z Jižního Walesu, který trpěl anorexií od patnácti let.

Intelektuálně založený teenager vážil ve čtrnácti letech 82 kilogramů při výšce 152 centimetrů. Začal držet přísnou dietu a hodně cvičil, protože doufal, že díky tomu mnohem lépe zapadne mezi své spolužáky. Ve dvaceti vážil jen 37 kilogramů.

„Media mají velkou vinu na epidemii poruch příjmu potravy,“ říká David. „Muži jsou konfrontováni s hvězdmi jako David Beckham s tím, že jejich vzhled je ideální. Normální lidi nikdy nevidí, jak sportovní nebo herecké hvězd vypadají v civilu. Pro muže jsou obrázky dokonalých mužů úplně stejný problém jako pro ženy obrázky dokonalých žen.“

A pokračuje: „Muži trpí obsesí kvůli jejich svalům nebo jejich váze. Vždyť si ani nemůžete zapnout televizi, aniž by vám někdo nenabízel prášky na hubnutí, nebo nějaký posilovač svalů. A to vše prodávají za pomoci superštíhlých celebrit.“

Hrozí epidemie?
V Anglii vloni zaznamenali 137 mužských případů anorexie, kdežto v letech 2001-2002 to bylo jen 82 postižených.

Experti soudí, že tyto počty odrážejí jen vrcholek ledovce, protože jsou zde zaznamenány jen nemocní, které museli vyhledat pomoc, protože je anorexie dohnala až na okraj smrti.

Muži obecně neradi vyhledávají pomoc, obzvláště v takovém případě. Toto onemocnění je zažito v podvědomí lidí jako výhradně dívčí problém.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 289