Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Paris Hilton / foto: egotastic

Znáte Paris? Vaši kamarádi možná ano!

Teorie, podle které vás od kohokoliv na světě dělí jen šest, maximálně sedm lidí, se možná zakládá na pravdě.

Jejím principem je, že Vy znáte někoho, kdo zná někoho dalšího, a tak dále... A když se dostanete až k šesti lidem, jste propojení s kýmkoliv na světě. Výzkumníci pracující pro Microsoft studovali během jednoho měsíce v roce 2006 adresy třiceti miliard textových zpráv. Ukázalo se, že kteříkoliv dva lidé na světě jsou v průměru propojeni řetězem sedmi či méně známých.

Teorie, které se v angličtině říká "six degrees of separation" sice v roce 1993 sice vedla k natočení stejnojmenného populárního filmu, ale nedávno se začalo zdát, že možná neplatí. Eric Horvitz, jeden z výzkumníků pracujících na projektu, tvrdí, že ho výsledky přímo šokovaly.
"To, co pozorujeme, ukazuje, že v lidstvu možná existuje stálá úroveň vzájemného propojení. Lidé si mysleli, že to tak nějak bude, ale nám se podařilo ve velkém měřítku ukázat, že tato představa není jen plodem lidové tvořivosti," řekl Horovitz listu Washington Post.

Databáze, kterou zaměstnanci Microsoftu zkoumali, se sestávala ze zpráv Microsoft Messengeru. Ty tvoří přibližně polovinu všech emailů, které se po světě posílají. Dva lidé se považovali za známé, pokud si vyměnili alespoň jednu zprávu. Když pak Horovitz a Leskovec zkoumali, kolik lidí musejí zapojit, aby propojili všechny zprávy v databázi, ukázalo se, že průměrná délka řetězce byla 6,6 a 78 procent párů od sebe dělilo sedm či méně lidí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 365