Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Anorexie zanechává stopy na mozku

Anorexie nejenže ničí tělo a duši, ale dokonce má vliv i na mozkové funkce.

Mladé ženy, které trpí anorexií, mají porušenou strukturu mozkové tkáně. Porucha příjmu potravy ovlivňuje poznávací schopnost.

Doktorka Debra Katzman z univerzity v Torontu sledovala 66 žen ve věkovém průměru 21 let, které se jako adolescentky léčily z anorexie a srovnávací skupinu 42 dívek, které toto onemocnění neprodělaly. Všechny podstoupily klinická vyšetření, CT mozku a vyhodnocení poznávacích schopností.

Menší objem mozku
Zjistilo se, že mozek bývalých anorektiček s přetrvávající nízkou hmotností má větší laterální komory (což jsou dutiny hluboko uvnitř) a tudíž menší objem. Účastnice studie s poruchami menstruace, které anorexii často provázejí, vykazovaly deficit při měření řady mentálních funkcí. Výzkum ukázal, že poruchy mozku nejsou v těchto případech trvalé.

"Objemová analýza mozkové struktury potvrdila, že abnormality se mohou po nabytí normální váhy upravit," vysvětluje Katzmanová.

Stejně tak podle ní dochází k návratu normálních poznávacích funkcí, pokud se vrátí pravidelný cyklus.

Lékaři ale upozorňují, že ve výzkumu je třeba pokračovat.  "Je potřeba provést studii, jaký vliv má na činnost mozku změna hladiny pohlavních hormonů," upozorňují.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 233