Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obrázek z vládní kampaně / foto: Euroskop

Co dali světu Češi?

Naše vláda na začátku září představila informační kampaň, která nás má zviditelnit před předsednictvím v Evropské unii. Slogan zní „Evropě to osladíme“ a všemu tu vévodí kostka cukru.

Jenže kampaň pochopí nejspíše jen ti, kteří vědí, že kostka cukru je český vynález. Ostatním nepomohou ani slavné tváře (Jaromír Jágr, Tereza Maxová, Petr Čech), které si v kampani s kostkou cukru hrají.

 

Hromosvod, lodní šroub a krevní skupiny

Zatímco kostka cukru není vynález natolik známý, existují mnohé jiné, o nichž bezpečně ví většina z nás, že české zlaté ručičky (a hlavy, samozřejmě) proslavily po celém světě.

 

Bylo-li by možné za vynález považovat i pedagogické dílo, pak nás v 16. století obrovsky proslavil Jan Amos Komenský. V 18. století jsme světu dali hromosvod z rukou Prokopa Diviše a lodní šroub Josefa Ressela. V 19. století objevil Jan Janský čtyři krevní skupiny a František Křižík vynalezl mj. obloukovou lampu.

 

Nejlepší byl Jára Cimrman, samozřejmě…

Kdo na Járu věří, ten ví, že nejvíc vynálezů přinesl světu právě on. I když s mnohými přišel na patentní úřad s křížkem po funusu. „Teď, teď tu byl!“ vítal zaměstnanec patentního úřadu Cimrmana, který sem přišel přihlásit svůj vynález - tzv. telefon.

 

Stejná slova uslyšel, když přinesl kinematograf, dynamit nebo žárovkou. „Teď, teď tu byl. Nějaký Edison. Museli jste se potkat …“ Ale mnohá jiná prvenství se Cimrmanovi upřít nedají. Třeba první aut v dějinách šachu, když táhl figurkou zcela mimo šachovnici… Ale to se těžko dá patentovat.

 
Vynálezy 20. století

Odhlédneme-li od Járy Cimrmana, i ve dvacátém století se naši vědci proslavili. Jaroslav Heyrovský dostal Nobelovu cenu za svůj polarograf. Otto Wichterle proslul objevením kontaktních čoček, tedy konkrétně způsobu výroby gelových čoček, který se používá dodnes.

 

Ale i praktické vynálezy od nás putovaly do celého světa. Svět dobyla třeba remoska. Elektrická pečicí mísa s horním vyhříváním, která je zároveň pekáčem i troubou. Za 50 let jí bylo vyrobeno přes 1,5 miliónu kusů.

 

Mezi české vynálezy 20. století ale musíme zařadit i plastickou trhavinu Semtex, která nás nechvalně proslavila díky mnoha teroristickým útokům, při nichž umírali lidé. Třeba při výbuchu Boeingu 747 nad skotským Lockerbie zahynulo v roce 1988 hned 270 lidí.

 
Robot je také náš

Slovo "robot" bylo poprvé v dějinách použito v roce 1920 ve hře R.U.R., kterou napsal Karel Čapek. Ale novotvar nepoužil jako první Karel, poradil mu ho bratr Josef, když si povídali o novém námětu na Karlův román.

 
Jejich konverzaci otiskly v roce 1933 Lidové noviny:

"Ty, Josef," začal autor, "já bych měl myšlenku na hru."

"Jakou," bručel malíř (opravdu bručel, neboť držel přitom v ústech štětec a stál u svého malířského stojanu).

Autor mu to řekl tak stručně, jak to šlo.
"Tak to napiš," děl malíř, aniž vyndal štětec z úst a přestal natírat plátno. Bylo to až urážlivě lhostejné.

"Ale já nevím," řekl autor, "jak mám ty umělé dělníky nazvat. Řekl bych jim laboři, ale připadá mně to nějak papírové."
"Tak jim řekni roboti," mumlal malíř se štětcem v ústech a maloval dál.

 
Vynálezy 21. století

Jaké praktické vynálezy jsme stihli dát světu během prvních let tohoto století? Třeba samodofukovací pneumatiky. Když má vaše auto podhuštěná kola, sama se dofouknou, díky tomu jedete bezpečněji a levněji.

 

Jiní vědci objevili nejmodernější léky bojující s virem HIV, rakovinou či nebezpečnou žloutenku typu B. Kriminalisté zas novou metodu, která jim umožňuje poznat každého člověka podle chůze.

 

V naší zemi jsme vyvinuli i umělé hlasivky, které umožňují němým lidem znovu promluvit. Pro zrakově postižené zas máme speciální počítač, který se ovládá očima. To je úplná novinka, která by se měla brzo dostat na trh za méně než 30 000 korun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 187