Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Na co mají muži jen půlku mozku

Ženy, které se kochají uměním, zapojují do procesu obě poloviny mozku, kdežto muži jen pravou hemisféru.

To ukazuje na možné rozdíly v našem vývoji: muži sledují umělecké dílo jen jako celek, kdežto ženy vnímají i drobné detaily.

Tým profesora Francosca Ayaly z University of California v Irvine a jeho kolegové žádali deset mužů a deset žen, aby posoudili krásu obrazů a fotografií krajin, které zachycovaly městské a venkovské motivy. Přitom sledovali magnetická pole, která produkovala elektrická aktivita v jejich mozku.

Test ukázal, že muži i ženy, do vnímání umění zapojili část mozku, která nám pomáhá s vnímáním prostoru, - takzvaný parietální lalok.

Muži vnímají jen celek
Zatímco ženy zapojovaly tuto část mozku v obou mozkových hemisférách, muži vnímali jen pravou částí mozku. Jak uvádí BBC, vědci se domnívají, že je to proto, že ženy si dávají informace, které z obrazu získávají, do kontextu a soustředí se i na konkrétní prostorové uspořádání věcí na obrázku.

Muži vnímají spíše jen celek. Tyto rozdíly se zřejmě vyvinuly už před miliony let, když lidé žili jako lovci a sběrači. Lov, kterému se věnovali muži, vyžadoval schopnost koordinace. Ta pomáhala sledovat pohybující se zvěř.

Prostorové vnímání zaměřené na "kategorizaci" zase bylo užitečné při sbírání ovoce, kořenů či bobulí, což byly tradičně úkoly, kterým se věnovaly ženy.

"Ženy často mají lepší povědomí o tom, jaké předměty se kolem nich nacházejí, a to včetně věcí, které se nezdají být v daný okamžik relevantní. Muži jsou zas často lepší v navigaci," tvrdí profesor Francosco Ayala a dodává: "Muži užívají k řešení navigace především orientační strategie, které se zakládají na vzdálenosti a základní orientaci. Ženy k navigaci přistupují spíše tak, že si pamatují orientační body a relativní vztahy mezi nimi, jako ´napravo´ či ´nalevo´."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 252