Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Levi van Veluw / foto: Daily Mail

Prales na hlavě. A další šílenosti!

Prales i zasněžený kopec si Levi van Veluw dokázal udělat z hlavy.

Od kamínků k inkoustu nebo koberci. Každý z těchto materiálů si našel cestu, aby ozdobil hlavu Leviho van Veluwa, který svou lebku používá stejně jako malíř plátno.

Holanský umělec svou hlavu dokázal proměnit v prales nebo zasněžený kopec. Jiné uchvacující fotky ho zachycují s hlavou pokrytou inkoustovým vzorem, kůrou nebo vlasy.

magazin.cz
magazin.cz

Než svou hlavu přetvoří na živou sochu mu zabere asi jedenáct hodin. Nutno dodat, že na své autoportréty nepoužívá žádné digitální triky.

Třiadvacetiletý umělec řekl pro Daily Mail: „Vymyslet nějaký koncept trvá i několik měsíců. Většinu práce si udělám sám, protože je velice důležité vybrat správné materiály. Nicméně mám několik stážistů, kteří mi pomáhají s každou jednotlivostí.“

magazin.cz
magazin.cz

Levi říká, že jeho práce vyvádí diváky z míry tím, že útočí na jejich předpojatost v užívání určitých materiálů a objektů. Ke své práci využívá důvěrně známé věci jako třeba kameny nebo v jiném případě kousky koberce.

Vysvětluje: „Na diváka rušivě působí, když je nucen přehodnotit běžně platné pojmy například o obyčejných kouscích šedého koberce.“

Leviho práce už oběhla celý svět, viděli ji lidé napříč celou Evropou, ale navštívil i Čínu nebo Spojené státy. Získal také mnoho ocenění včetně ceny Photographer of the Year v USA.

Na závěr dodává: „Ty fotografie nejsou portréty, ale obrazy nabité informacemi o barvách, formách, struktuře a obsahu.“

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 741