Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak si kočky omotaly lidi kolem packy

Každý majitel kočky nebo kocoura dobře ví, jak roztomilé a přemlouvavé může být kočičí mňoukání, lítostivé pohledy nebo strkání packou.

Nejde to ignorovat
Ale zdá se, že kočky si vypěstovaly ještě sofistikovanější metody, jak dosáhnout svého a jak si omotat lidi kolem svých pacek.

Vědci zjistili, že kočky dokážou přimět své páníčky k tomu, aby pro ně udělali to, co ony chtějí. Děje se tak prostřednictvím vrnění, jež lidský mozek nedokáže ignorovat.

Například vrnění, kterým chce kočka dosáhnout nakrmení, působí zdánlivě úplně normálně, ale má podprahový element, jenž mu dává naléhavost dětského pláče.

Obyčejné vrnění je obvykle příjemné, ale kočky jím dokáží i pořádně otravovat, a to velmi sveřepě. Takové zkušenosti má leckterý majitel kočky.

Dosáhnou svého
Vědci nahráli vrnění padesáti hladových koček a nahrávky dali k poslechu skupině lidí. Prakticky všichni potvrdili, že právě toto „hladové vrnění“ je pro ně velmi nepříjemné a dá se jen těžko ignorovat.

Podobné zvuky však nevydávají všechny kočky. Děje se tak především u těch, jež mají těsné pouto ke svým páníčkům. Pak vydrží otravně vrnět celé hodiny.

Vědci navíc tvrdí, že přehnaně mňoukající kočka může skončit tak, že ji lidé vyhodí z pokoje. Kdyžto nepříjemně vrnící kočka obvykle dosáhne svého.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 107