Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Sportujte v červené. Vyhrajete!

Mohl by to být velmi významný faktor například pro sázkaře. Vědci už několik let studují vliv barev na sportovní výkony, respektive jejich posuzování rozhodčími. A čas od času přijdou se zajímavými objevy.

Červení boxeři
Představte si například profesionální bojová umění. Box, karate, kick-box, judo, taekwondo a podobné. Ve většině z nich rozhoduje o vítězi, pakliže nedojde ke knock-outu, bodové hodnocení rozhodčích.

Jistě jste už mnohokrát zažili, jak si ten který boxer stěžoval na to, že mu rozhodčí ukřivdili. Naposledy s tím měl problémy třeba Evander Holyfield, jenž boxoval s Nikolajem Valujevem vyrovnanou partii, ale prohrál na body.

Mluvilo se o korupci a tajných dohodách. Klíč k rozlousknutí hodnocení rozhodčích ale mohl být prozaičtější. Body jimi udělené totiž prý ovlivňují právě barvy, ve kterých sportovci nastoupí.

Vědci z univerzity v německém Münsteru se rozhodli udělat experiment. Přizvali si dvaačtyřicet zkušených rozhodčích a pustili jim dva vyrovnané zápasy. Šlo vlastně o jeden a ten samý zápas, akorát bojovníci byli vždy oblečeni do jiných trenýrek. Jednou modrých, podruhé červených.

Tajemství anglického fotbalu
A co se neukázalo? Ano, červená z nějakého důvodu získala o třináct procent více bodů než modrá, ať už byl v barvách navlečen kdokoliv.

Zajímavý byl také pohled na výsledkové listiny na Olympijských hrách v Aténách v roce 2004. Červená tu vedla v poměru 55:45 vůči modré. Ve velmi těsných kláních se rozhodčí pro červenou rozhodovali dokonce v 62 % případů. Podle zákonů pravděpodobnosti by však měly být výsledky 50:50.

Minulý rok zase jiná studie ukázala, že sportovní týmy, které mají jako první barvu červenou, končí v tabulkách výše než jiné. To by vysvětlovalo například velkolepé úspěchy Manchesteru United, Liverpoolu či Arsenalu v Premier League. Jen tyto tři týmy vyhrály dohromady 38 z 63 možných titulů od druhé světové války.

Viditelnost nebo výstraha?
Jednou z hypotéz vysvětlujících, proč je červená ve sportu tak úspěšná, je skutečnost, že lidé jako ostatní primáti mají zvýšenou citlivost na červenou barvu. Zkrátka ji lépe vidí a je pro ně výrazná.

Jenže, když vědci zkoumali reálnost tohoto efektu, příliš nepochodili. Jeden z testů spočíval například v měření úspěšnosti nahrávek. Ta by měla být u červených týmů vyšší, protože se hráči lépe vidí. Výsledky ale nic takového nepotvrdily.

Stále více expertů má proto za to, že červená mění vidění dotyčného ostatními. V přírodě červená obvykle signalizuje dominanci a agresivitu. V lidské kultuře a společnosti je to navíc zdůrazněno červenou barvou používanou jako výstraha, například na dopravních značkách.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 69