Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Přežil tříkilometrový pád. Neotevřel se mu padák

Pro všechny parašutisty je to noční můra. Skočíte, chvíli letíte, chcete si otevřít padák, zjistíte, že to nejde. Zkusíte náhradí. A sakra, nefunguje ani ten!

Zachránil ho hangár
Přesně to zažil čtyřicetiletý Paul Lewis. V takové chvíli vám před očima probleskne celý život a máte ještě chvilku na to, abyste se s ním rozloučili.

Pravděpodobnost, že přežijete skok z letadla bez padáku, je totiž logicky malá. Konkrétně Paul skákal z tříkilometrové výšky.

Jenže Paul Lewis je zřejmě dítětem štěstěny. Spadl totiž na střechu hangáru, která byla natolik flexibilní, že jeho rychlý pád utlumila. Záchranáři ho pak poněkud pochroumaného našli a s údivem zjistili, že je vlastně docela v pořádku.

Paul si akorát hnul krkem, má několik odřenin a narušený nerv v levé ruce. Už je ale v domácím ošetřování, kde se zařekl, že už nikdy skákat nebude.

Už nikdy více
„Neřval jsem poslední pozdrav mámě ani tátovi. Jenom jsem se podíval na zem a potichu si řekl: je po všem,“ vypráví Paul o chvilkách, které měly být jeho posledními.

„Pak jsem zavřel oči a nastalo zatmění.“  Paulovi se neotevřel padák v jednom kilometru. Náhradní sice fungoval, ale zapletl se a nebyl tak vůbec pod kontrolou.

„Jsem velmi šťastný člověk. Ale když odkráčíte od toho, od čeho já jsem odkráčel, uvědomíte si, že je čas skončit.“ Paul Lewis tedy nebude ctít rčení, že když spadneš z koně, měl by ses zase co nejrychleji vyhoupnout do sedla.

Kdyby Paul spadl kamkoliv jinam v okolí, byl by s největší pravděpodobností mrtev. On ale shodou šťastných okolností trefil jedinou takovou střechu široko daleko. Není to snad znamení?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 173