Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Proč se ženy bojí pavouků 4x více než muži?

Až vás zase přítelkyně bude volat, abyste zabili podivný hmyz v koupelně, nemějte jí to za zlé. Ačkoliv mužům všichni ti pavouci a brouci nemusí vadit, ženy jsou na ně o poznání citlivější. A mají proč.

Pavouci připomínají ošklivé lidi
Vědci odhalili, že ženské pohlaví je ve větší míře naprogramováno na to, aby se bálo především osminohých bestií, obzvlášť pokud jsou trochu přerostlé.

Dívky se překvapivě už ve velmi útlém věku kolem jednoho roku (konkrétně v 11 měsících) učí spojovat obraz pavouků s hrůzyplnými obličeji. U chlapců k tomuto spojení dochází později a ne tak silně.

Tisíce let evoluce zanechaly v ženách větší strach z potenciálně nebezpečných zvířat, mezi něž někteří pavouci patří.

Muži více riskují
Vědci ukázali malým dětem obrázek pavouka a s ním i dva obrázky – jeden příjemného a jeden strašidelného obličeje. Dívky se dívaly o mnoho déle na veselejší obličej. A to z toho důvodu, že jim ve spojení s pavoukem připadal zvláštní, a proto měli problém s pochopením této asociace.

Z toho vědci usuzují, že si pavouky malá děvčátka spojují se škaredými obličeji a mají k nim proto i v pozdějším věku odpor.

Celá záležitost vychází už z pradávných dob, kdy se ženy snažily ochraňovat samy sebe i své potomky, zatímco muži už z původu svého loveckého povolání museli podstupovat riziko. Riskantnější způsoby chování jim tak zůstaly.

Průzkumy nakonec ukazují, že se ženy pavouků, hadů a podivného hmyzu bojí čtyřikrát více než muži. Ale například much, komárů nebo vos se ženy už bojí zhruba stejně jako muži.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 195