Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Na doživotí! Ta nejluxusnější vězení na světě

Víte jak to chodí – uděláte malér a už jste za mřížemi. Některá vězení však mají své specialitky, které zase nemusí být tak nepříjemné...

San Pedro – vězeňský komfort za prachy
Je to vězení, ale na první pohled tak nevypadá. Jakmile se dostanete přes vstupní bránu, máte pocit, že jste na jedné z bolívijských ulic. Všude kolem jsou krámky, restaurace, stánky s rychlým občerstvením, čističi bot, kadeřníci a dokonce i hotel! A bachaři? Ty byste tady stěží hledali. Stejně tak i mříže na oknech...

Myšlenkou tohoto nápravně-výchovného ústavu je totiž to, že každý vězeň si na svůj pobyt musí vydělat. Co to znamená? Že za celu si platí. Záleží jen na něm, jestli bude bydlet v chudé špelůňce s potkany, šváby a dalšími chovanci, nebo si zkrátka políčí na luxusní ubytko s vlastní koupelnou, záchodem a kabelovou televizí. Cena jednoho luxusního pokoje se pohybuje od 1000 do 1500 dolarů po dobu celého odsouzencova pobytu.

magazin.cz

Norský ekologický „lapák“ s minimální ostrahou
Letní pionýrský tábor? Nikoliv, ekologické vězení na ostrově Bastoey, kde žije 115 vězňů. Pravidla jsou jasná: život v souladu s přírodou. Chlapíci, kteří před nedávnem zhřešili proti zákonu teď mají šanci ukázat svou dobrou, mírumilovnější stránku.

Vězení funguje na nejmodernějších ekologických principech a je téměř zcela soběstačné. Zhruba 70 % elektřiny si vyrábí samo, díky solárním panelům umístěným na ostrově. Stejné je to i s jídlem, kterému dominuje bio strava ve stylu ovesné kaše. Kvalitní pokrmy se odtud rozváží i do dalších lapáků, čímž si věznice přijde i na nějakou tu norskou korunu navíc.

A volný čas? Ten si chovanci užívají jako za mlada – hrají tenis, jezdí na koni nebo (pokud je norské léto) si jdou zaplavat do moře...

magazin.cz

Taková španělská rodinná pohoda
Kdysi se říkalo: Rodina je základ státu. V horkém Španělsku však tohle pravidlo stále platí. Zhruba 40 kilometrů od hlavního města Madridu je Aranjuezské vězení, kde v sekci F1 (místními chovanci přezdívané „pětihvězdičkový hotel“) žijí rodiny pohromadě. Takovému soužití jsou samozřejmě uzpůsobeny i cely, kde jsou na stěnách vymalovány obrázky z disneyovek.

Součástí vězeňského komplexu je nemocnice a dětské hřiště. Tatínci se „škraloupem v trestním rejstříku“ tak mají šanci státi se zodpovědnými rodiči a pomoci manželkám s výchovou svých potomků.

magazin.cz

Nejmenší „bručárna“ na světě
Ve vězení na ostrově Sark (na Normanských ostrovech) se moc dlouho neohřejete. A to doslova. Zaprvé budova z roku 1865 je vystavěna celá z kamení, takže je tam pořádná „kosa“. Zadruhé kapacita tohoto „lapáku“ je omezená – vejdou se tam jen dva vězni, takže slouží jen coby cela na jednu noc.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 81