Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: youtube

Monstrózní medúzy dobývají Japonsko

Invaze medúz Nemopilema nomurai, které jsou velké jako zápasník sumo, ničí japonský rybářský průmysl a ohrožuje lidské životy.

Medúzy, kterým místní říkají echizen kurage, dorůstají průměru až 2,2 metru a mohou vážit i přes 300 kg. Teď sužují tichomořské pobřeží Japonska. Doputovaly tam z čínských a korejských vod, kde se každoročně rozmnožují.

Jsou tak velké, že mohou poničit rybářské sítě nebo otrávit a rozmačkat úlovek. Sky News uvádí, že jedna z nich dokonce potopila rybářskou loď, když uvízla v síti.

Místní rybáři tvrdí, že nikdy nic tak velkého neviděli. Zatím není jasné, proč se tyto medúzy tak rozmnožily, ale někteří vědci mají za to, že je tomu tak kvůli oteplování mořské vody.

Japonská meteorologická agentura uvádí, že teploty v Japonském moři rostou třikrát rychleji, než je světový průměr. Radost z toho mají zřejmě jen medúzy.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 132